Изчезна тенисистка, изнасилена от вицепремиер

Тенис
18:26 - 15 Ноември 2021
7715
Изчезна тенисистка, изнасилена от вицепремиер

Женската тенис асоциация (WTA), настоящи и бивши тенисисти изразиха притеснения за изчезналата китайска тенисистка Пън Шуей. 35-годишната бивша водачка в световната ранглиста на двойки обвини в сексуално насилие бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли.

Тя написа пост в китайската социална мрежа Weibo на 2 ноември, като в него заяви, че Гаоли я е насилил. Тя написа, че няма как да докаже твърденията си за Гаоли, който беше вицепремиер между 2013 и 2018 г.

Постът беше свален от цензурата, а след това от социалната мрежа бяха изтрити всички връзки с името на тенисистката, като беше блокирано и търсенето на думата "тенис". Шуей обаче е в неизвестност от 2 ноември, когато написа поста.

Женската тенис асоциация излезе с позиция, в която казва, че "събитията около Шуей са много притеснителни".

"Обвиненията ѝ трябва да бъдат разследвани напълно и прозрачно, без цензура", се казва още в позицията.

Изпълнителният директор на WTA Стив Саймън също призова за действия: "Пън Шуей и всички жени заслужават да бъдат чути, не цензурирани.

Нейните обвинения относно сексуално нападение от бивш лидер в Китай трябва да бъдат третирани с най-голяма сериозност. Във всички общества поведението, за което тя твърди, че се е случило, трябва да бъде разследвано, не оправдавано или игнорирано."

"Поздравяваме Пън Шуей за забележителната ѝ смелост и сила да говори. Нашият абсолютен приоритет са здравето и сигурността на тенисистките. Говорим, за да може да има справедливост."

По-късно Саймън заяви пред "Ню Йорк таймс", че WTA е получила уверение от тенис асоциацията на Китай, че тенисистката е "в безопасност и не е под физическа заплаха". Той обаче допълни, че никой от WTA не е успяла да се свърже с нея. По негова информация Шуей е в Пекин. Саймън заяви още, че WTA не може да влияе на китайските власти, но "няма да отстъпи от позицията си".