Изчезва ценовата отстъпка в Азия за руски втечнен газ

Страховете на купувачите от западни санкции или репутационни щети намаляват

Новини
13:14 - 10 Ноември 2022
1911
Изчезва ценовата отстъпка в Азия за руски втечнен газ

Руският втечнен природен газ вече не се продава в Азия с отстъпки, което показва, че страховете на купувачите от западни санкции или репутационни щети намаляват, съобщава Блумбърг.

През последната седмица компанията Sakhalin Energy продаде три товара LNG за товарене през декември на приблизително текущи пазарни цени, според търговци, запознати с въпроса. За сравнение, няколко товара на руски втечнен природен газ бяха разтоварени през септември с голяма отстъпка спрямо спот цената по това време.

В момента няма директни санкции за руския втечнен природен газ заради войната в Украйна, като износът всъщност се повиши почти до рекордни нива през миналия месец.

Докато някои дългогодишни азиатски клиенти, като Япония и Южна Корея, спряха да купуват допълнителни спот доставки от Русия по-рано тази година, Китай увеличи покупките.

На този етап от компанията Sakhalin Energy не отговориха на искането за коментар, посочва Блумбърг.

Междувременно декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват в сряда без резки ценови движения на нива около 113 евро за мегаватчас, тъй като мекото есенно време намали търсенето на горива за отопление.

Нехарактерният за сезона по-топъл фронт в Европа създаде по-голяма защита за нагнетяването на природен газ в хранилищата до близо 100%

за по-студените месеци напред, докато държавите членки на ЕС координират алтернативни маршрути за доставка за следващата година. Остава несигурността по отношение на потоците през газопровода "Ямал", тъй като геополитическото напрежение с Москва нараства, докато повече не се разчита на руските потоците през "Северен поток 1" с оглед на повредата на газопровода.

Остават обаче притесненията за това колко повече втечнен природен газ Европа може да внесе, тъй като глобалната конкуренция за LNG може да привлече газови товари към други пазари.

С оглед на това газовите TTF фючърси с доставка през първите три месеца на 2023г. се търгува на по-високи ценови нива - около 120-121 евро за мегаватчас, като дори фючърсите с доставки през второто тримесечие на следващата година остават на по-високи нива - между 118 и 120 евро за мегаватчас, а доставките на газ за летните месеци догодина също се търгуват около 120 евро за мегаватчас, както и тези за втората половина на 2023 г.