Издадоха „Бедни хора“ – забравения роман на Достоевски

Великият дебют на писателя излезе в самостоятелна книга за първи път от 45 години

Общество
15:07 - 28 Май 2019
10155
Издадоха „Бедни хора“ – забравения роман на Достоевски

Ако си мислите, че познавате творчеството на Фьодор М. Достоевски, се запитайте дали сте чели романа му „Бедни хора“. Книгата е първа в писателската биография на руския класик и се издава в оригинал през далечната 1846-а. А сега излиза и на български в нов самостоятелен том за първи път от 45 години.

Написана под формата на писма и откъси от дневник, „Бедни хора“ разказва за тъжната и безнадеждна любов между държавен чиновник и млада шивачка. Макар Девушкин и Варвара Доброселова да питаят най-искрени чувства един към друг, но на пътя им застава бедността – двамата печелят толкова, колкото да съществуват, и нито рубла отгоре. Достоевски изгражда неповторима психологическа дълбина у своите герои, а чрез мислите им разкрива отношенията между бедните и богатите в едно общество; връзката между нищетата и самоуважението; между силата на духа и избора.

В същността на романа стои въпросът – могат ли бедните хора да мечтаят? И вероятно основната тема не е случайна. Достоевски създава „Бедни хора“ на 24 години и затънал в дългове от комар. Именно финансовите затруднения карат младият преводач да се откаже от досегашните си занимания и да се насочи към по-доходоносната дейност на писател. Той посвещава на дебютния си роман девет месеца, а когато ръкописът е готов и попада при уважавания критик Висарион Белински, Достоевски става известен буквално за една нощ. Книгата му е приета отлично и от читателите. Някои веднага я сравняват с повестта „Шинел“ и обявяват младия автор за „новия Гогол“.

В следващите години Фьодор Достоевски пише над 10 романа, няколко повести и много разкази. И макар част от тях да му носят по-голяма слава от неговата най-ранна творба, никой не повтаря главоломния успех на „Бедни хора“. Той сякаш е присъщ единствено на великия дебют в литературата.

„Бедни хора“ има своята история и в България. У нас се появява в няколко превода, като сред тях изпъква последният на покойната Лиляна Минкова. Той е направен през 1974-а за изданието, с което „Народна култура“ започва знаковата си серия „Панорама“. След това „Бедни хора“ се публикува рядко в събрани томове на Достоевски. Това е едно цяло поколение, което не познава този важен текст. А той е особено актуален в настоящия ден, защото пророкува социални и морални проблеми.

Новото издателство „Кръг“ преиздава „забравения роман на Достоевски“ в красив том. Художественото оформление е направено от проф. Виктор Паунов, а за превод е ползван брилянтният текст на Лиляна Минкова. Това е първата книга от поредицата „Световни литературни шедьоври“. Премиерата й е на Пролетния базар на книгата в НДК – между 28 май и 2 юни. Там, на 343 щанд, „Кръг“ предлага всичките си издания с големи намаления.