Издъхна космонавтът Алексей Леонов (СНИМКИ)

Генералът - герой на СССР почина на 85 години след тежко боледуване

Легенди
14:21 - 11 Октомври 2019
7347
Издъхна космонавтът Алексей Леонов (СНИМКИ)

Почина Алексей Леонов - първият космонавт, излязъл в открития Космос, предадоха руските медии. Той почина на 85 години след продължително и тежко боледуване.

Леонов е 11-ият съветски космонавт и първият, който изпълни мисия в открития Космос на 18 март 1965 г., участвал е в първия международен съвместен полет „Союз – Аполо“ през 1975 г.

Роден е в село Листвянка, Кемеровска област в Русия на 30 май 1934 г. След края на Втората световна война заедно със семейството си се премества в Калининград. Завършва средно училище през 1953 година.

Избран е за член на първия отряд на космонавтите на СССР през 1960 г. Влиза (1967) в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В периода 1970 – 1991 г. е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.

Има 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Получил е признание като художник, включително на пощенски марки, негови работи се излагат в изложби и се публикуват.

Излиза в пенсия през 1991 година, живее в Москва.


Алексей Леонов е летял в Космоса като член на екипажа на следните мисии. Полетът с „Восход 2“ (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития Космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането проявява мъжество, особено в извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб.


Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. П. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат „Восход“ се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм. В съобщениито на ТАСС това е наречено приземяване в „резервен район“, който всъщност е глуха пермска тайга.

Затова се налага 2 нощи космонавтите да преживеят сами в дива гора при силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет. Продължителност на полета – 1 денонощие 02 часа 02 минути 17 секунди.

Полетът със „Союз 19“ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, вторият полет на Леонов в космическото пространство. Той е като командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо – Союз“. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.


Герой на Съвесткия съюз, по 2 пъти орден „Ленин“ и медал „Златна звезда“, Герой на социалистическия труд на НРБ (1965), Герой на труда на Виетнам и др.

Почетен гражданин на радовете Вологда, Калининград, Калуга, Налчик, Перм (в Русия); Кременчуг (в Украйна); Аркалик (в Казахстан); Велико Търново, Видин, Свищов (в България); Сан Антонио (в Чили); Усти над Лабем (в Чехия).

В негова чест е наречен кратер Леонов на Луната.