Издъхна основен свидетел срещу Сергей Антонов

Цветана Биаджони почина на 83 г. в Германия

Топ
11:23 - 18 Ноември 2019
7054
Издъхна основен свидетел срещу Сергей Антонов

Цветана Биаджони - един от двамата основни свидетели по делото срещу Сергей Антонов за атентата срещу папа Йоан-Павел II по т.нар. "Българска следа", е починала на 83 години тази нощ в Кулмбах, Германия.

Това съобщи на БТА нейната дъщеря Любка Биаджони, диригент и оперен режисьор. Майка й е имала дълго и тежко заболяване.

Цветана и Сергей

По време на делото срещу Антонов е секретар и преводач в търговския отдел на българското посолство, Биаджони била е и на половин щат като служител в представителството на БГА "Балкан" в Рим. Цветана Биаджони е завършила Външна търговия в Чехия.

Сергей Антонов прекара 1222 дни зад решетките на италианския затвор "Ребибия" в началото на 80-те години. През 1981 г. той беше несправедливо обвинен за съучастие в покушението срещу Папа Йоан Павел Втори, извършено на 13 май същата година.

Антонов - служител в представителството на Българска гражданска авиация "Балкан" (БГА "Балкан") в Рим,  беше задържан, измъчван и психически смазан. Той беше подведен под отговорност след безпрецедентно дълга обвинителна реч на италианския прокурор, продължила 38 часа.

Арестуван е на 25 ноември 1982 г. и обвинен заедно с още двама българи, служители в посолството ни в Рим - Тодор Айвазов и Жельо Василев, които в този момент се намират в София. Въпреки, че т. н. "суперсвидетел" по делото - Мехмед Али Агджа, 116 пъти променя версиите по своите показания, Антонов прекарва в затвора четири години.