Борисов се налага да преглътне експертен кабинет?

Новини
09:23 - 05 Април 2021
9223
Борисов се налага да преглътне експертен кабинет?

Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи правителство, което сме свикнали да наричаме експертно, а на практика е широка коалиция, в която няма изявени политически лидери, коментира политологът проф. Румяна Коларова пред Би Ти Ви.

Тя отбеляза, че това е формат на коалиционни кабинети, който срещаме в почти всички европейски демокрации. Важното е, че политическите лидери остават в парламента и остават отговорни, а в изпълнителната власт са хора с голям авторите. Италия е шампион с такива правителства, даде пример тя. 

Според Живко Георгиев, голямата изненада на този вот е второто място за „Има такъв народ“

"Според първите изявление на Бойко Борисов, той е готов на различни конфигурации. Той ще търси по някакъв начин правителство до декември – неговата цел е да не допусне служебен кабинет", увери политологът доц. Мария Пиргова.

Според нея на сцената в момента са двама големи играчи със своите оферти – Бойко Борисов и Румен Радев. Ще видим мъдростта и на двамата в какво ще се прояви, коментира тя. Такава е ситуацията, че президентът ще играе основна роля, Борисов ще трябва да отстъпи крачка назад, за да даде предимство на експертен кабинет, смята доц. Пиргова.

Както повечето й колеги, и Пиргова отчете, чее БСП е големият загубил на тези избори. Но добави, че това е и големият проблем за българската партийна система. Повече от 30 години БСП беше партията, която форматираше българската партийна система, а сега този стълб е в разпад. Основният удар е към парламентаризма, каза Румяна Коларова.

Според доц. Мария Пиргова има три основни причини за резултата на БСП на изборите.

"Първата е изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Този лидер явно не е за тази партия, това се вижда в последните години – оформянето на един лидерски стил, на който БСП не може да се поддаде и виждаме резултата", посочи тя. Втората причина според политолога е отношението към протестите. БСП не само не ги оглави, просто остана от страни и се делигитимира като алтернатива на ГЕРБ, смята тя.

Третата огромна грешка беше, че след като президентът Радев обяви своята кандидатура за втори мандат, БСП не го подкрепи, а изчака, посочи още доц. Пиргова. Според проф. Румяна Коларова, освен Корнелия Нинова, и президентът носи отговорност за това състояние на БСП, защото е поставил партията в ситуация, в която тя няма печеливш ход.

Пиргова отбеляза, че Слави Трифонов е достатъчно опитен, за да знае, че неговата партия е еднодневка. "Слави Трифонов успя да се обърне към младите хора в последните години и е символ на преформатиране на политическата система. Вървим към нов модел, който ще бъде ясен в следващите години чрез серия от избори", заключи тя.