ИЗДЪНКА: Социолозите подцениха "Има такъв народ" и Демократична България

Политика
09:15 - 05 Април 2021
6249
ИЗДЪНКА: Социолозите подцениха "Има такъв народ" и Демократична България

Всички социологически агенции подцениха резултатите на „Има такъв народ“ и на „Демократична България“, така че това са определено две изненади. БСП се представя много слабо, а ГЕРБ са първа политическа сила, но също губи много гласове“. Това коментира пред Би Ти Ви политологът Петър Чолаков.

По отношение на машинното гласуване той каза, че на места действително е имало гафове, но трябва да се видят окончателните резултати, за да се прецени по какъв начин се е отразило.

Петър Чолаков вижда три сценария. Най-вероятният към момента, според него, са предсрочни парламентарни избори и експертно правителство на президента Радев.

Един от парадоксите на тези избори е, че формално ГЕРБ печелят, но всъщност са губещите, на мнение е социологът Стефан Георгиев.

„Общо взето това е вот срещу статуквото. Друг е въпросът вече, че сегашната очертаваща се конфигурация в следващото Народно събрание най-вероятно ще ни доведе до една мъртва хватка с много сложни възможности за съставянето на устойчив кабинет дългосрочно“, на мнение е Георгиев.

Той заяви, че тези избори са били много сложни за прогнозиране на първо място заради активността.

„В контекста на пандемия различните допитвания даваха различни маржове и различни отклонения“, обясни социлологът.