Издирват криминално проявен мъж за големия пожар край Сливен

Общество
17:18 - 16 Август 2024
714
Издирват криминално проявен мъж за големия пожар край Сливен

Продължава издирването на извършителя на палежа в местността Бармук баир край Сливен. Това съобщи говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева.

До момента са събрани доказателства, че извършителят е един и след задържането му, той ще бъде привлечен като обвиняем. 

Мъжът, за когото се знае, че е на 27 години, от Сливен и е криминално проявен за престъпления от общ характер, вероятно се укрива. Той е в изпитателен срок на присъда за друго умишлено престъпление.

Мъжът, който бе задържан на 15 август, няма основание да бъде привлечен към наказателна отговорност и ще бъде свидетел, посочи прокурор Добрева. Срещу него няма доказателства на този етап. Той е на 20 години и също е криминално проявен.

Разследването е за умишлен палеж, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 8 години.

На 15 август, около обед, пожар обхвана гориста местност край града близо до параклис "Свети Георги" и 33-метровия кръст на върха на Бармук баир.

В гасенето му се включиха екипи на пожарната, горското стопанство, военнослужещи, доброволци, планински спасители и вертолет Ми-17 от авиобаза "Крумово". Благодарение на бързата реакция огънят бе овладян и локализиран.

Изгоряха над 400 декара храсти и смесена гора. Не бе допуснато огънят да засегне къщи в близкия кв. "Комлука". Пожарът е предизвикан от горене на медни проводници.