Изгонените руски „шпиони” отдавна си тръгнали сами

Топ
11:45 - 01 Май 2021
3177
Изгонените руски „шпиони” отдавна си тръгнали сами

Руското посолство у нас опроверга информацията Владимир Романченко и Алексей Бражник да са помощниците на изгонения военен аташе Василий Сазанович, които са обявени за персона нон грата.

Оттам в официално писмо уточняват, че двамата отдавна са напуснали България заради планове за ротация на Министерството на външните работи на Русия.

Вчера стана ясно, че помощник на военния аташе в руското посолство е обявеният за персона нон грата от Министерството на външните работи заради разследването на 4 взрива във военни складове у нас.

Само преди три дни Румъния също обяви за персона нон грата помощник военния аташе на Русия в посолството там заради шпионаж. Преди 2 седмици заради скандала с взривовете във военни складове от 2014 г. Чехия изгони 20 дипломати от мисията на Москва.

Властите в Прага обявиха, че има руска връзка с експлозиите на военната продукция, която е била на българската фирма “ЕМКО”. Седмица по-късно прокуратурата и ДАНС обявиха същото и свързаха 4 от експлозиите в последните 10 г. с отравянето на Емилиян Гебрев.

Компанията му обаче обяви твърденията на прокуратурата за лъжа още в сряда, а в четвъртък публикува нова позиция, с която отново опровергава версията, че е била обект на терористични актове от ГРУ заради износ на продукция за Украйна и Грузия.