Изгориха къщата на създателя на Морската градина във Варна

Предполага се, че домът на Антон Новак е изпепелен от бездомници

Ексклузивно
13:17 - 08 Декември 2019
7405
Изгориха къщата на създателя на Морската градина във Варна

Подпалиха къщата на създателя на Морската градина във Варна, съобщиха читатели на "Монитор".

На място са пристигнали 2 противопожарни екипа, които са загасили пламъците в някогашния дом на Антон Новак. Предполага се, че бездомници, които са се самонастанили в необитаемата от години сграда, са запалили огъня, който се разраснал. Не се изключва и версията за злоумишлен палеж.
 
Домът на създателя на Морската градина във Варна, който от години се руши и тъне в мизерия, бе в програмата на общината за превръщане в музей и възвръщането на блясъка, който заслужава. Наскоро около нашарената с графити сграда бяха поставени ограждения срещу вандалски прояви. Оказва се, че те не са успели да обезопасят знаковата къща в близост до Алпинеума в Морската градина, с излаз на бул. "Приморски".

"За къщата на Антон Новак са заложени пари от бюджета да направим проект за 2020 г., и евентуално за 2021 ще я реставрираме. Идеята е през 2026 г., когато се навършват 100 години от създаването на Морската ни градина, къщата да се превърне в музея, за който говорим", коментира наскоро главният архитект на Варна Виктор Бузев. За съдбата на построената през 1899 година сграда, чиято собственост е прехвърлена от държавата на Община Варна, се заговори още през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна. Кметът се ангажира тогава да съдейства за превръщането на дома в музей на парковото дело.

Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица. Той е бил главен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за управител на Морската градина, която създава сам и която е смятана за най-красивия парк на Балканите по онова време.