Изкуствен интелект откри скрита картина на Пикасо

Гениалният художник си отиде преди почти половин век

Топ
21:50 - 14 Октомври 2021
7809
Изкуствен интелект откри скрита картина на Пикасо

Бавно и упорито изкуственият интелект навлиза в живота ни, нищо че за момента продължава да буди противоречиви чувства. В някои случаи, като този с документалния филм за Антъни Бродуей, би могъл да предизвика и доста проблеми. Но в други, може да е само и единствено полезен.

Гениалният художник Пабло Пикасо (1881-1973) си отиде преди почти половин век, но творбите му продължават да предизвикват възхищение и изненада.

Още през 2010 г. официално се съобщава за съществуването на скрит гол образ в шедьовъра му The Blind Man's Meal (1903). Музеят "Метрополитън" даже регистрира съществуването на творбата в списъците си. А експертите я откриват тогава чрез методите на аналитичната техника Рентгенова флуоресценция (XRF).

Но тези, които успяват да изкарат образа наяве, са ентусиастите от стартъп компанията Oxia Palus. Те също използват първо XRF софтуер, за да пресъздадат основите на изображението. Продължават смело напред и включват в играта на криеница и изкуствен интелект. Последният метод дава по-добър резултат, защото прилага щрихи, типични за техниката на Пикасо.

Така от Oxia Palus успяват да възстановят напълно мистериозния женски силует и го отпечатват с помощта на 3D принтер, при това в оригинален размер. Възродената картина на Пикасо се казва The Lonesome Crouching Nude.

Прочутата творба The Blind Man's Meal е от Синия период на гения, който продължава от 1901 до 1904 г. По това време Пабло Пикасо все още не е популярен и е принуден да спестява от каквото може, включително и от покупката на нови платна. Това по всяка вероятност е причината да нарисува друго върху първоначалното женско тяло.

Пресъздадената картина The Lonesome Crouching Nude е част от изложбата Deeep AI Art Fair в Източен Лондон, която ще продължи до 17 октомври.