Измършавели деца пълнят болниците в Газа

Свят
12:26 - 05 Март 2024
1111
Измършавели деца пълнят болниците в Газа

Близо пет месеца след израелското въздушно и сухопътно нападение срещу ивицата Газа и последвалото масово разселване, острият недостиг на храна доведе до тежка хранителна криза, част от цялостната хуманитарна катастрофа в анклава, предава Ройтерс.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи в неделя, че 15 деца са починали от недохранване или дехидратация в болницата "Камал Адван" в Бейт Лахия, в северна част на Газа, частта от анклава, където липсата на храна е най-тежка.

"За съжаление може да се очаква неофициалните числа да бъдат по-високи", каза говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линдмайер.

Влошаващата се криза с глада засили критиките срещу Израел на световната сцена, включително от вицепрезидента на САЩ Камала Харис, чиято страна е най-верният съюзник на Израел. Тя каза в неделя, че хората в Газа гладуват, като призова Израел да направи повече, за да увеличи значително потока от помощ.

Д-р Ахмад Салем, който работи в интензивното отделение на болницата "Камал Адван", каза, че един от факторите за големия брой смъртни случаи на деца там е, че самите майки са недохранени.

"Майките не могат да кърмят децата си. Ние нямаме адаптирано мляко. Това доведе до смъртта на деца тук в интензивното отделение. И в кърмаческото отделение има много смъртни случаи", каза той.

Доставките на хранителна помощ за цяла Газа далеч не отговарят на необходимото и проблемът е по-голям на север, защото единствените пропускателни пунктове, където Израел позволява преминаването на камиони, са на юг. Някои камиони с хуманитарна помощ бяха спрени от отчаяни палестинци, преди да стигнат на север.

"Чувството на безпомощност и отчаяние сред родителите и лекарите при осъзнаването, че животоспасяваща помощ, само на няколко километра, е недостъпна, трябва да е непоносимо", каза Адел Ходр, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

В последния си доклад за ситуацията от 1 март агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, каза, че средно около 97 камиона на ден са влизали в Газа през февруари, което е спад от около 150 през януари и доста по-малко от 500-те, които са необходими всеки ден.

Агенциите на ООН и хуманитарните групи обвиниха за недостига действията на Израел, включително затварянето на сухопътните пунктове към Северна Газа, продължаващите военни операции и сложната система от израелски проверки на товари, пътуващи за Газа.

Израел твърди, че не ограничава хуманитарната или медицинската помощ и обвини за липсата на доставки капацитета на хуманитарните агенции.