ИЗНЕНАДА: Денков не ще кампус на Министерския съвет в "Тех парк"

Актуални новини
16:26 - 31 Юли 2023
2596
ИЗНЕНАДА: Денков не ще кампус на Министерския съвет в "Тех парк"

Кабинетът иска да прекрати изграждането на новия правителствен комплекс в имот на "София Тех Парк". По проекта, получил одобрение през 2019 година от тогавашното правителство, са натоварени да работят като инвеститор Държавната консолидационна компания (ДКК), за възложител е определена дъщерната ѝ фирма "Монтажи", която пък възлага строежа на подизпълнител.

Въпреки че от ДКК към "Монтажи" са преведени авансово 84 милиона лева, към момента има единствено учредено право на строеж. Все още има пречки проектът да се прекрати и да се възстановят авансово дадените пари. 

Да се прекрати строежа на новия правителствен комплекс на територията на новия "София Тех Парк", предлага на кабинета Министерството на икономиката. То иска да се върнат дадените авансово пари за комплекса, глътнал до момента 5 милиона лева само за идейния проект.

Четири години след решението за строителство такова няма, а има теглен заем от ББР и в момента по него се плащат лихви, обяснява пред министрите заместник-икономическият министър Ирина Щонова. На внесеното предложение се противопоставя министърът на иновациите Милена Стойчева с аргумента, че има учредено право на строеж, а прибързани действия ще имат финансови последици върху ДКК.

Премиерът Денков също казва, че отношенията между "София Тех Парк", инвеститора и ДКК трябва да се изяснят, а  казусът е сложен от юридическата му страна, допълва и министъра на правосъдието Атанас Славов. Предложението за прекратяване на проекта ще се гледа отново от правителството, след като се постигне съгласие по спорните моменти.