Изненада: ГЕРБ ухажват дискретно ДБ

Новини
16:50 - 18 Май 2022
3074
Изненада: ГЕРБ ухажват дискретно ДБ

Подводни политически течения са на път да оформят любопитна тенденция – ГЕРБ си търси съюзници за евентуална бъдеща коалиция и следващо управление на страната. Окрилени от социологията, която им отрежда категоричното първо място като политическа сила и разликата, с която дръпнаха пред „Продължаваме промяната”, бившите управляващи вече сондират, и то сред върлите си политически опоненти. Напоследък, наблюдателни десни отчитат, че ГЕРБ ухажват "Демократична България", като дават сигнали, че старата вражда започва да избледнява.

След като на няколко пъти в парламента, двете десни формации гласуват заедно и демонстрираха еднакви позиции, сближаването им не звучи чак толкова невероятно, още повече че ДСБ като част от някогашния Реформаторски блок и ГЕРБ имат общо минало.

Докато доскоро хората на Борисов и депутатите на Христо Иванов се замеряха с обиди и остри квалификации, сега атаките заглъхнаха.

Преди два дни, острието на ГЕРБ Десислава Атанасова дори демонстрира изненадващо топло отношение към зам.-шефа на парламента и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Шефката на ПГ на ГЕРБ призова зам.-председателя на НС Мирослав Иванов да напусне председателския президиум, а на негово място да седне тъмносиния началник. Днес ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" вече официално вкараха в деловодството на парламента искането за оставка на Иванов.

"Нека на вашето място седне някой, който да има чуваемост. Призовавам да отстъпите мястото на Атанас Атанасов, койте е зам.-председател на парламента и считам че той по-добре ще ръководи пленарното заседание, защото знае, че думата на опозицията никога не се отнема, а и защото е доказал през всичките години на участие в политиката, че може да чува какво говори опозицията," показа истинско благоразположение юристката.

От друга страна, ГЕРБ продължават да са в изолация, и въпреки че са първа политическа сила, те няма как да влязат във властта, тъй като никой от партиите в парламента не иска съюз и общо управление с тях, засега.

След като ДБ декларира разочарованието си и отправиха сериозна критика към „Продължаваме промяната” и дори заплашиха да напуснат коалицията, ГЕРБ започнаха да демонстрират към тях доста по-меко отношение. Естествено, ако се стигне до явни позиции, бившите управляващи ще извадят напред мантрата – ние сме от едно политическо семейство – ЕНП и сме десни.

Едва ли обаче ДБ ще преобърнат позицията си спрямо ГЕРБ обаче , а дали биха влезли в бъдещо управление с бившите управляващи при предсрочни избори звучи като утопия, коментират  десни политици. Никой обаче не изключва, че ако ПП се издънят твърде много, това нищо чудно да се окаже реална опция.