ИЗНЕНАДА: Кирил Петков ще оцелее с помощ от Бойко

Личности
14:05 - 22 Юни 2022
6815
ИЗНЕНАДА: Кирил Петков ще оцелее с помощ от Бойко

„Свидетели сме на задълбочаваща се политическа нестабилност“. Констатацията направи пред БНР Борислав Цеков от Института за модерна политика, д-р по конституционно право.

Цеков прогнозира, че „…след извъртането на Бойко Борисов, което видяхме по темата за Северна Македония, очевидно вървят задкулисни политически договорки и е напълно възможно да станем свидетели на оцеляване на този кабинет с подкрепата на ГЕРБ - под една или друга форма".

Той изказа хипотеза, че ако днес не оцелее правителството при вота на недоверие, при следващото "раздаване" на мандати ГЕРБ да подкрепи някакъв нов формат на правителство на "Продължаваме промяната":

"Това, което се случва по темата за РСМ, е доста срамен момент - и за ГЕРБ, и е вреден за България. Това е търгуване с националните интереси. ... Кой го е виждал това френско предложение? Гаранция - Франция. Нашите политици показват, че са изключително слаби и изключително зависими хора", коментира той.

Според него и към Гърция е имало натиск, когато 20 години спираше членството на Македония, но гръцките политици са защитили националните си интереси.