ИЗНЕНАДА: Младият наследник на Минеков го атакува за дебют в парламента

Политика
11:34 - 14 Януари 2022
9136
ИЗНЕНАДА: Младият наследник на Минеков го атакува за дебют в парламента

Новият културен министър, кадър на Продължаваме промяната, Атанас Атанасов дебютира в пленарната зала на Народното събрание с новина, разобличаваща действията на предшественика му проф. Велислав Минеков. Атаката дойде по повод подписания с фанфари меморандум между Министерството на културата и община Пловдив за изграждане на нова сграда на Държавната опера в града. Оказва се, както стана ясно от думите на Атанасов, че тези парафи нямат никаква законова стойност и ги определи като добро намерение. 

На 18 октомври 2021 г. след среща с кмета Здравко Димитров, служебният министър Минеков обеща ведомството му да помогне за изграждането на сграда на операта. Той оцени подобен проект на "около 30-40 милиона лева".

По-късно пък през ноември двамата подписаха и меморандума. По думите на наследника на Минеков обаче всъщност ведомството се е ангажирало само с това да помага за обединяването на усилията на страните по проекта за старт на инвестиционната инициатива за нова сграда и да работи за осигуряването на финансирането за целта. "Не знам какви обещания е имало на кафе, но те не са били законово регламентирани", отсече младият кадър на "Промяната". И бе подкрепен от питащия какво се случва с меморандума на Минеков екс кмет на Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ Иван Тотев. 

"Това е ясно доказателство за работата на бившия министър на културата", констатира Тотев. 

Иначе министърът потвърди намерението за отделянето на 9,7 милиона лева за преустройството на концертната зала в града, като заяви, че само се чака приемането на бюджета за тази година. В плановете са и да се отделят средствата за ремонт на сградата на операта в Русе, съобщи още той. 

Атанасов засегна и горещата тема за ваксинирането - той се похвали, че си е поставил бустер и призова всички да се ваксинират. Приветствам всички от "Възраждане", които публично си признаха, че са имунизирани, каза министърът.