Изненада: Небето на Марс е синьо

Това показват последните снимки

Мистика
20:24 - 28 Ноември 2021
6097
Изненада: Небето на Марс е синьо

Специалистите на Американската космическа агенция (НАСА) комбинират две невзрачни изображения, получени от марсохода Curiosity. В резултат се получава нещо твърде изненадващо - синьо сутрешно небе, пише Phys.org.

Изображението показва околността на планината Шарп в кратера Гейл. Учените предполагат, че някога там е имало езеро, което е напълно пресъхнало.

Първото черно-бяло изображение на марсохода е направено в 8:30 ч. сутринта, второто в 16:10 ч. марсианско време. Благодарение на това разпределение става възможно да се уловят контрастните условия в светлината на Червената планета и да се разкрият неизвестни досега детайли от пейзажа. Интензивното синьо в едно от изображенията предава сутрешната картина, а оранжевото - дневната.

В далечния десен ъгъл на панорамата е скалистата планина Рафаел Наваро, кръстена на учен от екипа на НАСА. Зад тази формация е върхът на планината Шарп, точно над областта, която Curiosity проучва в момента. Далечният край на 2,3-километровия кратер Гейл се вижда на хоризонта на разстояние 30-40 км от марсохода.