ИЗНЕНАДА: ПП отсвири президента

Представители на партията на Кирил Петков не се появиха на насрочените консултации за ново правителство в 47-ия парламент

Политика
13:03 - 27 Юни 2022 (обновена)
8356
ИЗНЕНАДА: ПП отсвири президента

Изненада! От "Продължаваме промяната" не отидоха на консултациите при президента. От партията на Кирил Петков не посочиха мотиви за решението си.

По-рано днес стана ясно, че след като премиерът официално внесе в парламента оставката на водения от него кабинет, държавният глава Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

От администрацията на "Дондуков" 2 и от ПП изпратиха свои позиции за създалата се ситуация. 

"Днес сутринта от Президентсвото беше изпратена покана за участие в консултациите при президента Румен Радев относно съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. От “Продължаваме Промяната”  уведомихме с официално писмо от Андрей Гюров Президентството, че днес се провежда извънредно заседание на Комисията по Бюджет и Финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

За вторник (28.06.2022) е насрочено извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства.

Днес предстои Национален съвет на “Продължаваме Промяната”, а утре предстоят консултации с коалиционните ни партньори. В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда", посочиха от пресцентъра на "Продължаваме Промяната".

"В президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка. Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група. Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност", допълниха от своя страна от Президентството. 
 

Предвидените според Конституцията консултации ще се проведат в президентската институция днес и утре - 27 и 28 юни.

Днес президентът започна консултациите с в 13 ч. с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

От 14:15  ч. идва ред на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 15:30 ч. са разговорите с „Движение за права и свободи“;

От 16:45 ч. с представители на парламентарната група "БСП за България".

На 28 юни (вторник) ще се проведат консултации:

От 09:00 ч. - с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 10:15 ч. - с представители на парламентарната група на „Демократична България“;

От 11:30 ч.  - с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори.

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.