Изненада!   Слаб интерес в кината у нас към  „Зелената книга”  

Култура
10:00 - 16 Март 2019
3252
Изненада! Слаб интерес в кината у нас към „Зелената книга”
 

Тазгодишният носител на „Оскар” – филма „Зелената книга”, в който участва и българинът Димитър Маринов, тръгна по кината в петък, но не се радва на кой знае какъв интерес, установи проверка на Lupa.bg в повечето софийски салони.

Епичната продукция е програмирана във всички кина – и тези в моловете, и в по-камерните зали. Уви, прожекциите в петък са минали пред около 30-40 зрители.

„Очаквахме много по-голям интерес. Половината зала бе празна”, призна пред Lupa.bg Велина Синкова, която работи като касиер в едно от големите софийски кина в столичен мол. Тя се надява, че вероятно в събота и неделя, когато киното се посещава повече, към филма ще има по-висок интерес.

„Зелената книга” вече имаше няколко прожекции за отбрана публика в рамките  на „София филм фест”, където обаче билетите бяха продадени до дупка. За това спомогна и физическото присъствие на актьора Димитър Маринов, който се появи на две от представянията и раздаваше автографи.

Филмът „Зелената книга” е вдъхновен от истинското приятелство, което успява да преодолее расизма и класовото разделение от началото на 60-те години на миналия век. Сюжетът накратко: Тони Устата – охрана в италиано-американски квартал в Бронкс, е нает да бъде шофьор на д-р Дон Шърли. Той е световноизвестен чернокож пианист-гей и е на турне, започващо от Манхатън и стигащо до дълбокия Юг. Именно на това пътешествие двамата трябва да разчитат на "Зелената книга", която да ги насочва към безопасните по това време места за афроамериканци. Двамата се сблъскват с расизъм, опасности, с неочаквана човечност и хумор и по този начин са принудени да забравят всички различия, за да оцелеят и да продължат едно пътуване за цял живот.

Ролята на българина Димитър Маринов е малка, но запомняща се. Филмът е наистина добър и си струва да се гледа...