Изпепеляващата любов на Яворов - за пръв път в операта

Спектакълът на Старозагорската опера е създаден от композитора Любомир Денев и е по либретото на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов

Култура
09:01 - 30 Май 2023
3897
Изпепеляващата любов на Яворов - за пръв път в операта

Музикалната драма „Стон, или трагедията на Яворов“ ще бъде представена за първи път в София. Това ще се случи на 2 юни, на сцената на Театър „Азарян” в НДК, научи Lupa.bg от Държавната опера в Стара Загора.
  
Музиката е на композитора Любомир Денев, който е и диригент на постановката. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов. Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев.

Участват солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова (Лора), Яница Нешева (Мина), Игнат Желев (съдия), камерен дамски хор, струнен камерен оркестър на Държавна опера – Стара Загора, Мирослав Георгиев - пиано.

Премиерата е в Операта в Стара Загора. Операта ще бъде изпълнена в Чирпан в Къщата-музей „П.К. Яворов” на 31 май, а в столицата – на 2 юни, в рамките на ММФ „Софийски музикални седмици“.

Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България – Пейо Яворов и сложните отношения в любовния триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край.

В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела 2013-14 г. с подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли. Вмъкнат е дамски камерен хор, който изпълнява ролята на Ангелите - контрастиращ коментар в традицията на древногръцките трагедии.


Композиторът поверява главната роля - Пейо на баритонов глас, Лора – мецосопран, Мина – сопран, инструменталния съпровод е оркестриран за пиано и струнен оркестър. Музиката съдържа разнообразие в съчетанието на типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20-ти век танцови жанрове, както и подчертана съвременна театралност. 

"Увереност в успеха на музикалната драма „Стон, или трагедията на Яворов“ ни дава огромният ни опит в сферата на музикално сценичните жанрове – Бойко Илиев като автор на няколко театрални пиеси и режисьор на редица успешни мюзикъли, Любомир Денев – познат на публиката като многократно награждаван автор на опери  и мюзикъли, някои от които представяни и в чужбина", споделят от Операта в Стара Загора. 

Любомир Денев – композитор, диригент и джаз пианист, е възпитаник на Софийското музикално училище, което завършва с ударни инструменти при проф. Д. Палиев (1971 г.). Продължава в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ с две специалности – оркестрово дирижиране и композиция. Още като студент си създава име на оригинален и активен джаз пианист и композитор.

Със своето трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Работи десет години като диригент в Музикалния театър „Стефан Македонски“. Специализира композиция при проф. Анатол Виеру. Твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и за театър, телевизия и кино.

Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония. Носител е на няколко международни награди по композиция, както и на Аскеер2001; Кристална лира за джаз, 2006г.; Златна ракла 2006 за музиката към филма „Врабците през октомври“ и др.

„Аз смятам, че съвременната опера трябва да бъде силно театрална“, каза композиторът Любомир Денев. Той посочи, че „Стон или трагедията на Яворов” е музикална драма. В нея има много актьорско пеене, речитативи, съвременен начин на звукоизвличане. 

„Поетът Яворов е една личност с много лица. Той е талантлива личност, която оставя огромна отворена книга със своите стихотворения и драми, всяко едно от тях е изстрадано“, коментира директорът на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов. Според него разтварянето на тази книга предизвиква душевен катарзис у всеки човек.

„Когато разтворих всички стихосбирки на Яворов, които са посветени на онова, което той е изстрадал и преживял, преминавайки през всички свои любови, е разкрито в концентрирано съдържание в тази опера чрез образите на Мина и Лора. Операта разглежда като в ретроспективен анализ целия живот на Яворов - нещо, което се случва наяве, в неговите мечти и нещо извън него“, посочи още Огнян Драганов.

Той допълни, че „основен акцент в тази камерна опера е именно творчеството на Яворов, което е на ръба на реалното и нереалното. В операта има вплетени и стихове от Мина и писма на Лора, любимите жени на поета. Камерната опера е преживяване – тя е съчетание на театър и музика. Тук показваме различното отношение към любовта”, допълни още Драганов.