Използва ли шефът на полицията в Бургас ченгетата и акции за лични цели?

Николай Филипов се оплака от полицейски произвол над служителите си и репресия над бизнеса му

Новини
13:20 - 22 Май 2024
17576
Използва ли шефът на полицията в Бургас ченгетата и акции за лични цели?

Собственика на бургаското пристанище “Европа” Николай Филипов се оплака от полицейски произвол над служителите си и репресия над бизнеса му по поръчка от висшестоящ полицай от Бургас. Според служители на порта става дума именно за шефа на полицията в морския град Емил Павлов.

Преди 5 дни униформените проведоха спецоперация в частно пристанище по сигнал за контрабанда на горива и за съхранение на акцизни стоки в особено големи размери, без разрешение. 

Задържани за разпити служители на фирмата разказват, че са станали жертва на полицейски произвол при задържането им. Твърдят, че униформените са издевателствали над тях - и физически, и психически.

От полицията в Бургас обясниха, че сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица при тях няма.

Въпреки това заради публикации е разпоредена вътрешна проверка. Резултати се очакват в следващите дни. 

Шофьорът Илия Събев разказа пред NOVA, че са му отправяни заплахи. А счетоводителката Мария Ганева сподели, че е подписала заповед, че желае адвокат. Такъв обаче не е бил допуснат до нея през цялото време - над 2 часа и половина престой в дирекцията. Нейният адвокат Росен Русев обясни, че се е наложило да звъни на спешния телефон 112, че има задържан доверител и не му се осигурява достъп.

От изявление в националните и местни медии на служителите в порта, които са били задържани става ясно, че над тях е било извършено нечувано полицейско насилие, били са бити и унижавани за да бъдат склонени да дадат неверни показания срещу шефа си.

В обръщение към медиите Филипов поясни, че е репресиран от компрометиран полицай на когото е дал пари за да си построи къща.

“По отношение на полицейската акция. Няма никаква контрабанда на горива. Всичко е инсценирано от един компрометиран полицейски служител, който ми дължи доста пари, за това че му построих къща в един от бургаските квартали. Същият е издебнал момента, когато аз съм в чужбина, за да може да прибере документите, с които доказвам, че е мой длъжник. Мислел си е, че те се намират в офиса ми, но те са на сигурно място”, каза Филипов.

Хора от морския град потвърдиха, че в това изказване най-вероятно става въпрос за директора на ОДМВР-Бургас Емил Павлов, за когото има данни, че се шири в голям палат намиращ се в бургаския картал “Рудник” за който се говори от местните жители, че е финансиран именно от Филипов.

При нанасянето му местните са мислили, че палата се обитава от някой сериозен бизнесмен или от някой мастит наркобос, но се оказало, че къщата се стопанисва от шефа на ОДМВР-Бургас, твърдят хора от пристанището.

По правило и закон полицейските акции винаги са разпоредени от началника на местната полиция и той носи пълна отговорност за протичането им. 

Очакват се резултати от проверката - имало ли е насилие над служителите на пристанището.