Изпратиха с аплодисменти на небето големия Камен Чанев

Старозагорци засипаха с цветя световноизвестния тенор

Актуални новини
15:08 - 28 Ноември 2020
4889
Изпратиха с аплодисменти на небето големия Камен Чанев

Ограничен кръг от най-близки роднини и колеги заради коронавируса изпратиха днес с аплодисменти в последния му път световноизвестния тенор Камен Чанев. По идея на старозагорския митропорит Киприан, който е заклет почитател на операта, Чанев бе погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора - място, запазено по принцип само за духовници и много заслужили пред Стара Загора покойници. Заукопойната служба бе ръководена от протосингела на митрополията архимандрит Богослов.

Заради мерките срещу епидемията затвореният ковчег първо бе спуснат в гроба, а след това архимандритът и свещеници изпълниха траурния ритуал.

Старозагорци засипаха с цветя траурния кът за Камен Чанев, подреден във фоайето на Старозагорската опера, в която певецът изпя последната си роля в операта "Отело" на Джузепе Верди.

Партньорката на Камен на сцената и в живота сопраното Таня Иванова го дари за сбогом с букет от бели хризантеми.

От екрана във фоайето звучаха изпълнения на Камен Чанев. На този кадър той е на сцената заедно с партньорката си в операта и в живота сопраното Таня Иванова.

Камен Чанев, който почина в четвъртък на 56 години след усложнения от COVID-19, ще почива навеки до знатни старозагорци - първия избран на избори след Освобождението през 1878 г. кмет на Стара Загора Хаджи Господин Славов и бившия общински съветник от СДС отец Иван Катранджиев, един от най-уважаваните в последните години местен свещеник. Наблизо са гробовете на бившите старозагорски митрополити Павел, Климент и Панкратий.

Съболезнования за кончината на Камен Чанев приемаше по-големият му брат Росен, който живее в родния им град Сливен.

В същото време във фоайето на Старозагорската опера, в която Камен Чанев беше на щат от 2016 г., бе организиран траурен кът, в който всички почитатели на изкуството на певеца можеха да положат цветя и да изкажат съболезнованията си на по-големия му брат Росен Чанев, който живее в родния им град Сливен. От екрана над портрета на тенора звучаха негови изпълнения, включително и от последното му участие на сцената на операта - в представлението на "Отело" от Джузепе Верди на 6 ноември т.г. Постановката от 2014 г. бе възстановена на сцената на операта по желание на Чанев, който изпя ролята на Отело в нея.

Някои от колегите на Камен Чанев му отдадоха последна почит, падайки на колене по време на поклонението, организирано във фоайето на Старозагорската опера, съобщава 24 часа.
От родния му град Сливен цветя и съболезнователен адрес изпратиха кметът на града Стефан Радев и председателят на общинския съвет Димитър Митев.

Венци и цветя в памет на Камен Чанев изпратиха от Мининстерството на културата и от всички опери в страната.

В Старозагорската опера вчера и днес в памет на Камен Чанев се получиха венец и съболезнователен адрес от Министерството на културата и цветя от всички опери в страната. Отделно солисти на Софийската опера му изпратиха прощално писмо, съболезнователен адрес подписа и директорът на операта в София Пламен Карталов. Съболезнования изпратиха още кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и много колеги на певеца от чужбина, съобщиха още от пресцентъра на Старозагорската опера.