Изправиха трима пловдивски кардиолози на съд за смърт на културист

Новини
13:14 - 16 Ноември 2022
3406
Изправиха трима пловдивски кардиолози на съд за смърт на културист

Трима известни пловдивски лекари - д-р Теофил Груев, д-р Окан Алиман и д-р Емил Ортомаров, застанаха днес в Пловдивския окръжен съд да отговарят по обвинение за причиняване на смърт на пациент. Делото срещу тях обаче не стартира, макар да са минали 9 години, откакто те, според прокуратурата, са причинили смъртта на културиста Янко Дишев.

Медиците се явиха с общо петима адвокати, които опитаха да прекратят производството. “Делото не може да стартира толкова време, понеже са правени много експертизи”, обясни пред “24 часа” прокурор Данаила Станкова.

Според прокуратурата Дишев е починал на 5 декември 2013-а в резултат на лекарски грешки, допуснати от тримата специалисти. Културистът е постъпил със сърдечни оплаквания на 23 ноември 2013-а в пловдивската общинска болница "Свети Пантелеймон" . Там е бил прегледан от д-р Теофил Груев, но според обвинението чак до 29 ноември лекарят не е направил пълно описание на състоянието на пациента, не е интерпретирал данните от изследванията и не е назначил допълнителни тестове на състоянието му.  Пациентът бил изписан, но на 2 декември отишъл с нова криза в друга  болница - частната "Света Каридад". Там дежурен е бил д-р Окан Алиман, който обаче не се е явил в спешното, за да прегледа и хоспитализира пациента, а го е насочил обратно към "Свети Пантелеймон". Това здравно заведение е с по-ниска степен на компетентност.

По-късно на същата дата Дишев отишъл в трета болница - МБАЛ "Пловдив". И там не е хоспитализиран своевременно и прокуратурата посочва като виновен за това д-р Емил Ортомаров. В крайна сметка болният е приет в "Света Каридад", където констатират, че е в много тежко състояние, и го изпращат в УМБАЛ "Свети Георги". Там той умира на 5 декември 2013 г.  В деветте години оттогава разследването се е водело и срещу още един лекар, който обаче е починал - д-р Пламен Милушев.

Един от тримата защитници на Орхан Алиман - адвокат Емилия Недева, посочи, че в обвинителния акт са допуснати много процесуални нарушения, които пречат да се изгради адекватна защита. Тя критикува общата формулировка на написаното в него и липсата на конкретика. “Посочените текстове съдържат много хипотези, като прокурорът не си е направил труда да посочи за коя точно става въпрос”, заяви Недева. Тя добави, че прокуратурата не е уточнила дали клиентът ѝ е бил запознат с издадена от министъра на здравеопазването заповед, която според обвинението е нарушил. Според защитничката документът е бил подписан по време, близко до смъртта на Янко Дишев и все още не е бил обнародван.

Адвокат Недева настоя да бъдат извадени отделно данни за всеки от тримата лекари, щом прокуратурата говори за независимо съизвършителство. Тя обясни,  че когато се стигне до разглеждане на случая по същество, ще коментира и евентуално съпричиняване от страна на починалия, като в хода на производството ще бъдат разгледани медикаментите, които е приемал, правените му прегледи и режимът му. Колегата ѝ Бойко Босев също коментира потенциалната вина, която културистът е имал за състоянието си, като посочи, че е използвал стероиди, които може да са увредили сърцето му.

Липсата на точност в обвинението не беше единственият проблем, изтъкнат от защитниците на тримата лекари. Адвокатът на Емил Ортомаров Вангел Колев посочи, че клиентът му вече има наложено административно наказание за случилото се - глоба от 200 лв., и не може да бъде съден за същото.

Според прокурора исканията за прекратяване на производството, направени от защитниците, са неоснователни. 

След съвещание съдия Иван Минчев определи, че наистина са налице нарушения в обвинението, които ограничават правата на подсъдимите. Той прекрати производството и върна делото на прокуратурата. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.