Изправят пред съда насилник, системно пребивал и плашел с убийство жена си

Общество
12:22 - 30 Март 2023
653
Изправят пред съда насилник, системно пребивал и плашел с убийство жена си

Районна прокуратура Монтана предаде на съд обвиняем за четири престъпления - закани с убийство, телесна повреда, грабеж и повреждане на чуждо имущество. 

Обвиняемият Р.И. живеел на съпружески начала с Г.Б. в продължение на четири години, двамата обитавали жилището му София. От съжителството си имали 7-годишна дъщеря.

Жената няколко пъти го напускала заради системен психически и физически тормоз. Мъжът обаче идвал при родителите ѝ в  Бойчиновци и насила прибирал нея и детето им.

Г.Б. търпяла побоите от страна на обвиняемия, както и психическия тормоз от неговата майка. Не искала да травмира детето си, въпреки че то ставало свидетел на семейните скандали. Пострадалата се страхувала от агресията на Р.И., който постоянно я заплашвал с убийство, в случай, че се опита да тръгне с детето от жилището му.

След пореден случай на физическо насилие Г.Б. заминала за  Бойчиновци. След многобройни телефонни обаждания и закани за саморазправа, на  5 май 2020 г. обвиняемият я посетил. Викал, държал се агресивно, заплашвал с убийство.

Това се повторило и след 20 дни, когато Р.И. пристигнал в  Бойчиновци, придружен от братовчеда си Н.Ш. Разбил входната врата на имота и се насочил към къщата. Двамата мъже повредили с вратата на къщата и счупили бравата ѝ.

Изплашена от случващото се, майката на пострадалата С.Б. се опитала да се обади в полицията, но Р.И. ѝ попречил, като отнел мобилния ѝ телефон. С юмруци и ритници нанесъл побой на жената, която се опитвала да защити намиращите се наоколо деца.

В следващия момент Р.И. се насочил към Г.Б. Удрял я с ръце и крака, издърпал от нея малолетната им дъщеря и се затичал навън. Детето пищяло от ужас и болка, причинявана от стискането.

На тръгване обвиняемият отново отправил закани за саморазправа. Заедно с братовчед си и детето си напуснал местопроизшествието с чакащия го отвън автомобил.

Пострадалата Г.Б. направила опит да го спре, но не успяла. Незабавно бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112.

В хода на разследването по образуваното досъдебно производство са извършени съдебномедицински, съдебнопсихиатрични и психологични експертизи. Вещото лице е констатирало повишена тревожност у жените, последици от психичното преживяване. Те променили начина си на живот след получените заплахи – поставили камери, вдигнали ограда, страхували се за себе си и близките си.

По делото са иззети записи от камери за видеонаблюдение, оценена е стойността на унищожените и противозаконно отнетите вещи - брава на външна метална порта, блиндирана входна врата и мобилен телефон.

В качеството на обвиняем по делото е привлечен и Н.Ш., който участвал в унищожаването на вещите.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.