Израел: 600 хиляди са напуснали северната част на Газа

Свят
17:36 - 17 Октомври 2023
2046
Израел: 600 хиляди са напуснали северната част на Газа

Говорителят на израелските отбранителни сили подполковник Йонатан Конрикус каза във вторник, че повече от 600 000 палестинци са били евакуирани от северната част на Ивицата Газа на юг. Конрикус добави, че "още няколкостотин хиляди" цивилни "трябва да си тръгнат".

"Мисля, че колкото повече време минава, толкова повече хора осъзнават, че това е най-добрият вариант, ако искат да останат в безопасност", каза той.

Конрикус също обвини "Хамас", че предотвратява евакуацията на цивилни и ги използва като "живи щитове".

Самият Израел евакуира граждани от 20 населени места в северната част на страната, каза Конрикус, добавяйки, че мярката е взета, "за да се гарантира, че цивилните няма да се окажат на бойното поле".

В понеделник Израелски отбранителни сили обявиха планове за евакуация на 28 селища, разположени в ивица с ширина около 2 км близо до границата с Ливан.

Припомняме, че въпреки апелите на Египет и други страни, включително САЩ, както и на международни организации, да бъде отворен граничния пункт "Рафах", свързващ ивицата Газа и Египет той остава неработещ, след като получи повреди в резултат на израелски въздушни удари.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че действията на Израел в Газа вече може да са нарушили международното право, като той подчерта необходимостта ЕС да продължи да финансира палестинската власт след атаката на "Хамас" срещу Израел в събота.