Израел: Част от оръжията, използвани от „Хамас”, са дошли от Русия

Русия
17:20 - 18 Октомври 2023
2630
Израел: Част от оръжията, използвани от „Хамас”, са дошли от Русия

"Част от оръжията, които терористите от Хамас използваха по време на атаката от 7 октомври, са дошли от Русия", това каза депутатът от израелския парлаеммент (Кнесета) Зеев Елкин, цитиран от базираната в Еврейската дъжрава медия нюзру.

"Не съм убеден, че ние не разполагаме с конкретна информация как тези оръжия са се озовали у екстремистите. Ние също нямаме данни по какви канали Хамас се е сдобила с тези оръжия", добави законодателят.

 Според парламентариста много е вероятно в оръжейните доставки да има пръст Иран.

По думите на Елкин: Нашата страна трябва да осъзнае факта, че Москва е променила политиката си. Русия сключи стратегически съюз с Иран заради войната в Украйна. И както Ислямската република помага на Русия, така и Москва помага на Техеран.

"Ние трябва да направим много и кардинални промени по отношение на политиката си към Руската федерация", каза още депутатът в Кнесета.

Елкин е роден през 1971 г. в Харков. Той се репатрира в Израел през 1990 г. За пръв път Елкин стана депутат в Кнесета през 2006 г. От 2015 до 2022 г. той заемаше различни министерски постове в правителствата на Бенямин Нетаняху,  Ганц Бени Ганц и Яир Лапид.

Елкин в момента е депутат от партията на бившия премиер Ганц Национално единство.