Турция преговаря с "Хамас" за заложниците

Свят
16:49 - 18 Октомври 2023
1432
Турция преговаря с "Хамас" за заложниците

Турция преговаря с палестинската въоръжена групировка "Хамас" за освобождаването на заложниците, отведени от Израел в Газа, но засега "няма нищо конкретно". Това заяви турският външен министър Хакан Фидан, цитиран от "Ройтерс".

Вчера той обяви, че Анкара обсъжда освобождаването на чужденци, цивилни и деца, задържани от "Хамас", и уточни, че "много страни" са поискали помощ от Турция за улесняване на освобождаването на своите граждани.

"Разговорите, работата по размяната на пленници продължават. Има разговори и срещи чрез разузнавателни звена, но през първите дни не беше възможно да се създаде рамка за това", посочи Фидан.

През 2011 г. Израел размени стотици палестински затворници срещу освобождаването на един израелски войник - Гилад Шалит, който беше държан като заложник пет години. Тогава размяната беше разкритикувана от някои израелци като твърде едностранна.

Смята се, че "Хамас" държи близо 200 заложници в Газа.

Фидан заяви, че други страни, а именно Катар, също са били ангажирани с разговори с лидерите на "Хамас", които в момента са в Катар.

"Ние също разговаряме с нашите приятели, колеги там периодично. В момента няма нищо конкретно", отбеляза министърът. "Американците, германците предадоха искания по отношение на собствените си граждани. Имаше такива, които поискаха нашата помощ от първия ден за освобождаването на техните граждани".

В миналото Турция подкрепяше палестинците и беше "за" решение за две държави на десетилетния конфликт с Израел. Тя предложи да посредничи в конфликта и изпрати хуманитарна помощ за Газа, която обаче остана блокирана в Египет, тъй като границите са затворени.

Анкара работи и за възстановяване на отдавна обтегнатите отношения с Израел. За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не счита "Хамас" за терористична групировка и приема нейни членове.

Анкара, която първоначално осъди смъртта на цивилни и призова за сдържаност, втвърди реториката си срещу Израел, заявявайки, че отговорът на Израел в Газа, провокиран от атаката на "Хамас", се равнява на "клане" и нарушение на човешките права и международното право.

Турция рязко изостри критиките си след взрива, убил стотици палестинци в болница в Газа и за който палестинците обвиниха Израел. От своя страна Израел твърди, че експлозията е причинена от палестински бойци.