Израел гласува на пети избори от 2019 година

Тази продължителна безизходица хвърли странта в безпрецедентна политическа криза

Свят
13:52 - 01 Ноември 2022
1536
Израел гласува на пети избори от 2019 година

За пети път от 2019 г. израелците гласуват на парламентарни избори във вторник, надявайки се да излязат от политическата безизходица, която парализира страната през последните три години и половина, предава Асошиейтед прес.

Въпреки че разходите за живот нарастват, израелско-палестинското напрежение достига връх и Иран остава централна заплаха, водещият въпрос на изборите е дали бившият премиер Бенямин Нетаняху ще дойде на власт и може ли да заеме премиерския пост на фона на обвинения в корупция. Основният му съперник е човекът, който му помогна да бъде свален миналата година, центристкият временен премиер Яир Лапид.

"Тези избори са (избор) между бъдещето и миналото. Така че излезте и гласувайте днес за бъдещето на нашите деца, за бъдещето на нашата страна", каза Лапид след гласуването в луксозния квартал на Тел Авив, където живее.

Проучванията обаче предвиждат подобен на предишните пъти резултат: безизходица. Но мощен нов играч заплашва да разбърка допълнително пъзела. Итамар Бен-Гвир, водещ крайнодесен политик, набра популярност в проучванията на общественото мнение напоследък и ще търси по-твърда линия срещу палестинците, ако помогне на Нетаняху да се върне на власт.

След като даде гласа си в селището на Западния бряг, където живее, Бен-Гвир обеща, че гласуването за неговата партия ще доведе до "напълно дясно правителство" с Нетаняху като министър-председател.

С бивши съюзници и функционери, които отказват да заемат поста му, докато той е на съд, Нетаняху не успя да формира жизнеспособно правителство на мнозинството в 120-местния Кнесет или парламента.

"Малко съм притеснен", каза Нетаняху, след като гласува. "Надявам се да завършим деня с усмивка.

Противниците на Нетаняху, идеологически разнообразно съзвездие от партии, са еднакво затруднени в събирането на 61 места, необходими за управление.

Тази продължителна безизходица хвърли Израел в безпрецедентна политическа криза, която подкопа вярата на израелците в тяхната демокрация, нейните институции и техните политически лидери.

"Хората са уморени от нестабилността, от факта, че правителството не се справя със ситуацията", каза Йоханан Плеснер, бивш депутат, който сега ръководи Израелския институт за демокрация, мозъчен тръст в Йерусалим.

Служителите на изборите казаха, че през първите три часа от гласуването във вторник избирателната активност е била 15,9%, което е с около 1% по-висока от сутрешните часове на вота миналата година.

Подкрепен от почти култовото обожание на своите последователи, 73-годишният Нетаняху отхвърли призивите, отправени от опонентите му да се оттегли, тъй кат според тях, човек съден за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи, не може да управлява. Нетаняху отрича да е извършил злоупотреба, но неудобни подробности от продължаващия му процес многократно излизат на първите страници на вестниците.

Във фрагментираната политика на Израел нито една партия не е печелила парламентарно мнозинство и изграждането на коалиция е единственият вариант за управление. Най-вероятният път на Нетаняху към премиерския пост изисква съюз с екстремистки ултранационалисти и религиозни ултраортодоксални партии.

Тези партии биха поискали ключови портфейли в правителството на Нетаняху, а някои обещаха да проведат реформи, които биха могли да накарат правните проблеми на Нетаняху да изчезнат.

Ултранационалистическата партия "Религиозен ционизъм," чийто провокативен главен кандидат Бен-Гвир иска да депортира арабски депутати и е последовател на равин расист, който беше убит през 1990 г. Той обеща да подкрепи законодателство, което ще промени правния кодекс, ще отслаби съдебната система и ще може да помогне Нетаняху да избегне присъда. Бен-Гвир, обещавайки по-твърда линия срещу палестинските нападатели, тази седмица обяви, че ще иска поста на вътрешния министър.

"Ако Нетаняху триумфира", пише журналистът Сима Кадмон във всекидневника Yediot Ahronot, "това ще бъдат последните дни на държавата Израел такава, каквато я познаваме от 75 години".

Партията "Ликуд" на Нетаняху се опита да смекчи притесненията, заявявайки, че каквито и да било промени в правния кодекс няма да се приложат към случая на Нетаняху и че екстремистките "елементи" от потенциалната му коалиция ще бъдат поставени под контрол.

Нетаняху, понастоящем опозиционен лидер, се описва като ненадминат държавник и единствен лидер, способен да управлява страната през безбройните предизвикателства. Проучванията показват твърди близки резултати.

Нетаняху беше свален миналата година след 12 години на власт от разнородната коалиция, изкована от Лапид, основният съперник на Нетаняху.

Коалицията, съставена от националисти, които се противопоставят на палестинската държавност, партии на мира, които се стремят към споразумение с палестинците, като за първи път в историята на страната в управлението се включи малка арабска ислямистка партия - всички те обединени заради неприязънта си към Нетаняху. Коалицията се срина обаче през пролетта поради вътрешни борби.

В краткия си мандат като временен лидер Лапид посрещна президента на САЩ Джо Байдън в Израел, ръководи страната в кратка военна операция срещу екстремистите от Газа и подписа дипломатическо споразумение с Ливан, определящо морска граница между две съперничещи си нации.

Все пак шансовете на Лапид да се върне на лидерската позиция са неясни. Той разчита на избиратели от палестинското малцинство в Израел, което съставлява една пета от населението. Прогнозира се, че избирателната им активност ще достигне исторически ниски нива, но ако неочаквано израелците излязат да гласуват, това може да намали шансовете за победа на лагера на Нетаняху.

След преброяването на гласовете партиите имат близо три месеца да съставят правителство. Ако не успеят, Израел ще се насочи към нови избори.