Израел изтегля хиляди военни от Газа, но се готви да воюва поне 6 месеца

Ударите по южна Газа се засилиха тази нощ със самолети и танкове

Новини
09:31 - 02 Януари 2024
2098
Израел изтегля хиляди военни от Газа, но се готви да воюва поне 6 месеца

Израелската армия потвърди, че хиляди военнослужещи ще бъдат изтеглени от ивицата Газа. В хода на подготовката за очакване на по-нискоинтензивна фаза от войната, започнала на 7 октомври срещу ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври, обаче Израелските сили за отбрана обявиха, че очакват сраженията да продължат поне шест месеца или дори през цялата 2024 г.

Ударите по южна Газа се засилиха тази нощ със самолети и танкове, но според представител на Съединените щати, цитиран от "Ройтерс", поне на север има индикации за преминаване към по-нискоинтензивни операции.

Тази седмица при семействата си се връщат 55-ва и 14-а бригада, съставени от резервисти. Други три бригади отиват на планирани тренировъчни дейности в следващите седмици. Много от по-възрастните резервисти и в тях обаче ще се приберат у дома.

Решението се очакваше в последните седмици, след като войната след изненадващото напедение на "Хамас" с 1200 жертви. От палестинска страна, според контролираните от "Хамас" здравни власти в Газа, са убити 22 хил. души в хода на бомбардировките и сухопътната операция на априта (Израел казва, че хиляди от тях са бойци). 

В тази ситуация расте натискът на международната общност за ново спиране на огъня, а Съединените щати, водещият поддръжник на Израел, настоя миналия месец за по-прецизен подход, ограничаващ цивилните жертви.

Заради икономиката и Ливан

Решението за изтеглянето обаче е свързано и с негативните ефекти на войната върху икономиката. Страната не посочва числеността на силите си в Газа в момента, но обяви, че ще извика около 300 хил. резервисти - 10-15% от работната сила. Много от тях не могат да работят в компаниите си или са възпрепятствани да продължат бизнеса или следването си. Управителят на централната банка Амир Ярон каза в понеделник, че разходите за войната възлизат най-малко на 210 млрд. шекела или 58 млрд. долара.

Израел смята да наеме десетки хиляди чужди строителни работници от Китай, Индия и други страни, според разговор на генералния директор на министерството на инфраструктурата Йехуда Моргенщерн с икономическото издание Calcalist.

Част от мотивацията за изтеглянето е и освобождаване на повече сили, които да могат да реагират при ескалация на север по границата с Ливан, където обстрелът стана по-интензивен в края на миналата година. В понеделник бяха ранени петима израелски военни при атаки от Ливан.

Вчера израелската армия обяви, че са нанесени въздушни удари по позиции на "Хизбула". Според представител на военните, цитиран от "Ройтерс", ситуацията на границата с Ливан "не може да продължава", а "предстоящият шестмесечен период е критичен момент" (подобни думи отправи преди дни и членът на военния кабинет, иначе водещ противник на премиера Бенямин Нетаняху, Бени Ганц).

Възможно е да продължи и през остатъка от 2024 г.

Израел твърди, че е овладял по-голямата част от северна Газа (където е и град Газа). Вниманието се прехвърли първо към централната част на ивицата, а след това се очаква да се засили към южната, където е втория по големина град - Хан Юнис.

При население от 2.3 млн. души, по-голямата част от което са разселени от конфликта и са избягали от севера според ООН, цивилните в Газа се намират основно в и около Хан Юнис и Рафах, край границата с Египет. На пресконференция на 31 декември Нетаняху каза, че иска пълен контрол над границата на Газа с Египет, за да бъде "демилитаризиран" районът (фактически отказ от решението, взето през 2005 г. за изтегляне на израелската армия от Газа).

Крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху продължиха да нагнетяват напрежение. Крайнодесният финансов министър Бецалел Смотрич поиска възстановяване на израелските селища като част от усилията за "постоянен контрол" на Газа и призова палестинците да напуснат Газа и да направят място за израелци, които щели да накарат "пустинята да разцъфне". Друг член на кабинета, министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, каза, че палестинците трябва да отидат в други държави и да бъдат насърчавани за това, а войната предоставяла "възможност" за целта.

По време на последния си брифинг главният говорител на армията, контраадмирал Даниел Хагари, заяви, че въоръжените сили очакват "продължителни сражения" и че подготовката е за водене на войната през цялата 2024 г. и че изтеглянето на военни ще им даде нови сили за по-нататъшни бойни действия. Събеседник на "Ройтерс" в израелската армия същевременно допуска, че операциите в Газа ще отнемат "най-малко още шест месеца".

Израелските сили за отбрана трябва да планират занапред предвид разбирането, че ще има допълнителни мисии и сраженията ще продължат през остатъка от годината.