Израел нанесе удари по летищата в Дамаск и Алепо

Свят
15:49 - 12 Октомври 2023
2758
Израел нанесе удари по летищата в Дамаск и Алепо

Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари днес, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия.

По-рано тя съобщи за атаките, без да даде подробности, предава БТА. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по, според него, свързани с Иран цели в Сирия, включително срещу летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на конфликта. Иран, наред с Русия, е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад.

Днешните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия.

Абдолахиан обвини днес Израел, че извършва геноцид, като обсажда ивицата Газа.

"Войната, на която ставаме свидетели днес в ивицата Газа, не е просто война на ционистите срещу "Хамас", това е война на ционистите срещу всички палестинци", каза иранският външен министър.