Израел не прощава: Лидерът на "Хамас" най-после е ликвидиран

Водачът на палестинските терористи бе пряко отговорен за атаката от 7 октомври миналата година

Любопитно
20:23 - 17 Октомври 2024
2153
Израел не прощава: Лидерът на "Хамас" най-после е ликвидиран

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар със сигурност е мъртъв, предаде Скайнюз. Новината за гибелта на водача на палестинските терористи бе обявена тържествено от външния министър на Израел – Израел Кац.

"Масовият убиец Яхия Синуар, отговорен за нападението и клането от 7 октомври 2023 г., днес бе ликвидиран от войници от състава на Въоръжените сили на Еврейската държава (ЦАХАЛ)", заяви дипломат №1.

Кац определи убийството на Синуар като "огромен военен и морален успех за Израел".

"Елиминирането на Синуар е крачка напред към освобождаването на заложниците, взети от Хамас, и може да доведе до освобождаването на палестинския анклав на брега на Средиземно море – ивицата Газа от Хамас и Иран", добави Кац.

Тялото на Яхия Синаур бе откарано в лаборатория за ДНК тест, който потвърди самоличността му.

Синуар беше обявен за лидер на "Хамас" след убийството на предшественика си Исмаил Хания в Техеран през август. След нападението от 7 октомври миналата година той не се бе появявал на публично място и се смяташе, че се крие в огромната мрежа от тунели, построени под Газа. От "Хамас" все още не са предоставили информация за съдбата на Синуар.

Много американски служители определиха смъртта му като най-добрия шанс за решаване на конфликта между Израел и Хамас, съобщава CNN.

В ситуация, в която прекратяването на огъня и връщането на заложниците не е договорено от няколко месеца, висши служители от администрацията на Джо Байдън не са загубили надежда, че Синуар един ден ще бъде премахнат от сцената и това ще позволи на Тел Авив да заяви, че целите на операцията в Газа са постигнати.

В края на септември Израел елиминира друг от основните си противници - лидера на паравоенната организация "Хизбула" Хасан Насралла, като нанесе удар по щаба ѝ в ливанската столица Бейрут.