Израел обстрелва постове на "Хамас"

Това е поредната ескалация на напрежението на границата с Газа

Свят
15:17 - 11 Септември 2019
1287
Израел обстрелва постове на "Хамас"

Израелски танк е поразил два военни поста на палестинското ислямистко радикално движение "Хамас" в северната част на Ивицата Газа като отмъщение за три ракети, които са били изстреляни към Израел минути по-рано. Това съобщиха израелските въоръжени сили, цитирани от "Аарец".

Израелската армия уточни, че сирените за тревога са се задействали в кибуца Яд Мордехай и селището Нетив Хаасара. Обстоятелствата се разследват, добавиха израелските военни.

Вчера вечерта ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа към израелските градове Ашкелон и Ашдод, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху се обръщаше към тълпите по време на предизборен митинг в Ашдод, като е трябвало да бъде свален от сцената по средата на речта си. Две от ракетите са били прихванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол".

В отговор израелските въоръжени сили удариха около 15 позиции на "Хамас" в северната и централната част на Ивицата Газа през нощта във вторник, уточниха израелските военни. Ударените мишени са включвали военна инфраструктура на "Хамас", използвана за производство на оръжие, няколко цели в база на военноморските сили на "Хамас" и пограничен тунел за нападения, предназначен да се използва за терористични атаки.

Това е поредната ескалация на напрежението на границата на Израел както с Газа, така и с Ливан, след като еврейската държава навлиза в последната седмица от предизборната си кампания.

Палестински източници заявиха снощи, че Израел е извършил няколко въздушни удара близо до град Дейр ал Балах в централната част на Газа, в допълнение към ударите в северната част на Газа.

Военното крило на "Хамас" съобщи, че в нощта между понеделник и вторник в крайбрежния палестински анклав е бил свален израелски безпилотен самолет. Палестинското движение е успяло да получи достъп до информация относно мисията на дрона. По-късно израелските въоръжени сили потвърдиха, че дронът е паднал в Газа.

В неделя от Газа беше изстрелян снаряд, който не успя да стигне до Израел, падайки на територията на ивицата. Това стана ден след като израелските военни обявиха, че са извършили няколко въздушни удара в Газа, включително срещу военноморска база на "Хамас" и два комплекса на въздушното командване на движението.

Според израелските въоръжени сили ударите са били в отговор на нападение с дрон по-рано в събота, при което дрон от Газа е навлязъл в израелското въздушно пространство и е хвърлил експлозиви върху военно превозно средство до граничната ограда.

Няколко часа по-рано в събота израелски военен самолет е открил огън по клетка в Газа, откъдето е започнала атаката с дрона.