Израел отваря временно коридор за цивилни в Газа

Свят
08:17 - 05 Ноември 2023
2880
Израел отваря временно коридор за цивилни в Газа

Израел отвaря отново коридор за цивилни жители на Газа в северната част на Ивицата, за да се евакуират на юг, въпреки че са били атакувани, докато се опитват да отворят пътя в събота, съобщава The Times of Israel.

Tова ще се случи между 10 сутринта и 14 часа в неделя.

"За вашата безопасност, възползвайте се от времето", каза говорител, повтаряйки дългогодишното настояване на израелската армия цивилните да се преместят далеч от пътя на опасност, като се насочат към южната част на Газа.

Около 800 000 души са избягали на юг досега, въпреки че мнозина настояват да останат в северната част на анклава, отбелязвайки хуманитарни проблеми и въздушни удари, които се случват и на юг.

Израел е съсредоточил по-голямата част от своята въздушна мощ и сухопътни сили в северната част на Газа. С това заобикаля града от три страни, тъй като се стреми да елиминира властите там.

Членове на "Хамас" са стреляли с минохвъргачки и противотанкови снаряди по войските, когато са се опитали да отворят пътя в събота, "защото са искали да останете там като живи щитове за тях и техните лидери".

Няма ранени войници при атаката. 

Армията вече обвини "Хамас", че се опитва да попречи на палестинците да се евакуират от северна Газа, където военните са съсредоточили повечето си въздушни удари и продължаваща наземна офанзива.

Припомняме, че групировката от своя страна обвини Израел, че заради ударите му са загинали или изчезнали много заложници, а също така заради отказа ранени палестинци да бъдат евакуирани и разменени с израелски такива.