Израел отвори военен бункер срещу COVID-19

Командният център в Йерусалим бил построен като предпазна мярка срещу иранската ядрена програма и ракетните нападения на терористите

Актуални новини
18:48 - 26 Март 2020
2457
Израел отвори военен бункер срещу COVID-19

Израелските власти отвориха военен бункер в хълмовете на Йерусалим в помощ на координацията в борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщиха днес израелски представители, цитирани от Ройтерс.

Бункерът, наречен "Национален център за управление", е бил построен преди повече от десетилетие заради опасенията от ядрената програма на Иран, както и ракетните атаки на ливанското ислямистко движение Хизбула или на палестинската екстремистка групировка Хамас.

Според израелски представители той има жилищна част и команден пункт, и до него има достъп от правителствения комплекс в Ерусалим и от западните възвишения, водещи към Тел Авив.

"Този бункер е още едно средство за управление, контрол, надзор и проследяване" на коронавируса, каза израелски служител, пожелал да остане анонимен, и добави: "Разбираме, че тази криза ще трае дълго".

Израелският министър на отбраната Нафтали Бенет омаловажи стъпката, като заяви пред журналист от израелското радио по време на пресконференция, че бункерът "не е съвсем подходящ (в кризата). Не сме под ракетна атака, която да изисква да се крием под земята".

Министърът на енергетиката Ювал Щайниц по-рано се пошегува в интервю пред телавивското радио 102 FM, че бункерът има ограничена полезност, тъй като "защитава от бомби, но не и от микроби".

Израел досега е потвърдил за 2666 случая на заразени от коронавируса и осем починали от болестта. След като наложи ограниченията върху придвижването като предпазна мярка премиерът Бенямин Нетаняху заяви вчера, че до дни може да бъде въведена общонационална карантина.