Израел спира екскурзиите до България

Преди дни от МВнР пък предупредиха, че никак не е безопасно за българите да пътуват дотам и до Палестина

Ексклузивно
12:50 - 03 Август 2024
5185
Израел спира екскурзиите до България

Израел отменя организираните ексурзии до България, научи Lupa.bg. Официална причина не се посочва, но едно от предположенията би могло да бъде, че държавата се опасява от  широкомащабна война в Близкия Изток и с туристически пътувания животът на израелските граждани в чужди държави би могъл да бъде изложен на риск. Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания преди дни в Техеран, както и на други водачи на радикални палестински групировки, допълнително нажежи обстановката в региона. 

Редица авиокомпании, сред които Wizz Air, KLM, ITA Airways и Air India временно спират полетите си до Израел.

Lupa.bg научи, че израелските граждани, които са се канили да пътуват организирано на почивка в България следващата седмица, са получи тази нощ съобщения, че във връзка с напрегната ситуация в Израел, екскурзиите се отменят.

Само преди дни от българското МВнР призоваха българите да се въздържат от пътувания в Израел и Палестина заради последните събития в Близкия изток. Съобщението гласи: 

"Във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина.

Министерство на външните работи призовава сънародниците ни, които в момента се намират на територията на посочените държави, да следят публикуваните на електронната страница на МВнР (https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/israel) препоръки и да се регистрират в нашите дипломатически представителства в Тел Авив или в Рамалла, като посочат свои актуални данни за контакт при необходимост. При необходимост, българските граждани могат да се обръщат, както следва:

Посолството на Република България в Тел Авив –[email protected] и спешните телефонни номера - + 972 54 595 4379; +972 54 532 5035. Дипломатическото представителство на Република България в Рамалла на e-mail: - [email protected] и на спешния телефон: +970 2 24 13 14.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]."

След войната, която избуха през октомври миналата година в Газа, български туроператори започнаха да отменят екскурзиите до Израел. Самите хора също са притеснени да пътуват към Израел, затова и туристически агенции се презастраховаха като спрат екскурзиите дотам.

При такива форсмажорни обстоятелства има няколко възможности за компенсиране на туристите и това, което се предлага, е да се замени дестинацията с друга, да вземат ваучер, ако не могат да предвидят периода, за който могат да отменят пътуването, ако не желаят тези два варианта, сумата им трябва да бъде възстановена в срок от 14 дни. 

Другите дестинации, към които се пренасочват пътуващите, са Йордания и Египет. Те също са много популярни на пазара и за тях има чартърни програми.