Израел твърди, че е ударил база на "Хамас"

Свят
09:17 - 31 Декември 2023
1679
Израел твърди, че е ударил база на "Хамас"

Централата на "Хамас" в град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа е била ударена от силите на Израел, обяви говорителят на силите за отбрана на Ерусалим Даниел Хагари. 

"По време на сухопътна операция в Хан Юнис израелските сили за защита атакуваха централата на "Хамас" в центъра на града, в това число и командния център на разузнаването на палестинското движение", твърди той, но БТА уточнява, че информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

Израел подозира, че лидерът на "Хамас" в ивицата Газа - Яхия Синуар, се укрива в тунели под Хан Юнис.

Израелските сили обявиха, че са в процес по поемане на контрола върху северната част на Газа, откъдето започна израелската офанзива. Там армията е фокусирала усилията си върху района на Дардж Туфах, където е последният значителен бастион на "Хамас" в северната част на Газа.

Вчера израелските сили също така приключиха широкомащабна атака по цели на "Хизула" в Ливан, близо до границата с Израел, заяви военният говорител. Там са били елиминирани три терористични клетки, поясни той и добави, че армията ще продължи да атакува позиции на "Хизбула" в Южен Ливан.

"Южните райони на Ливан няма да се върнат към онова, което те обичайно бяха", заяви Хагари. Той добави, че 80 процента от изстреляните от "Хизбула" ракети в петък са паднали на ливанска територия.