Израел възобновява преговорите за примирие в Газа

Новини
08:41 - 09 Август 2024
715
Израел възобновява преговорите за примирие в Газа

Лидерите на САЩ, Египет и Катар призоваха Израел и Хамас да се срещнат за преговори на 15 август, за да финализират споразумението за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници.

Трите държави, които се опитват да посредничат за сключването на сделката, заявиха в съвместно изявление, че разговорите могат да се проведат в Доха или Кайро.
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че израелските преговарящи ще присъстват. По думите му целта е "да се доуточнят подробностите и да се приложи рамковото споразумение".

От Хамас нямаше незабавен коментар.

Изявлението е част от усилията на тримата лидери да дадат старт на преговорите, тъй като след убийството на високопоставени членове на бойните групировки Хамас и Хизбула нарастват опасенията от евентуален по-широк конфликт в региона с участието на Иран.

Високопоставен служител на американската администрация заяви, че няма очаквания споразумението да бъде подписано до следващата седмица предвид сериозните проблеми, които включват последователността на размяната на оръжия между Хамас и Израел. Необходимо е раздвижване и от двете страни на масата, каза лицето.