Израелецът Шакед пред Lupa.bg: В България е супер заради казината!

Агресията в Слънчев бряг няма да доведе до отлив на туристи, стотици хиляди евреи имат интерес да играят хазарт у нас

Икономика
20:53 - 12 Юли 2019
15008
Израелецът Шакед пред Lupa.bg: В България е супер заради казината!

„В България е супер. Много ми харесва. Идвам тук вече шеста година. Морето не ме привлича толкова, защото ние в Израел имаме три морета и мога да ходя всеки ден на плаж, ако реша. Най-хубавото у вас е, че имате казина и хубава храна и разбира се много красиви жени.“ Това сподели пред Lupa.bg 57-годишният израелски гражданин Шакед, който в момента е на почивка във  Варна. Той сподели, че е разбрал от свои приятели, с които отдъхва тук, за инцидента с негови съграждани в Слънчев бряг.

„Не мисля, че това е тенденция. За мен е случайна агресия, но разбира се, че е неприятно и оставя лоши чувства у евреите. Но съм сигурен, че този изолиран случай на агресия спрямо израелски туристи няма да повлияе на притока на израелски туристи“, е мнението на Шакед, който развива бизнес в хранителната промишленост в Израел.

„Аз поне ще продължавам да идвам. Тук ми харесва. Българите като цяло са много гостоприемни. Обслужването ми допада, храната е много вкусна. Всяка година отсядаме с жена ми и с приятели на различни места по вашето Черноморие. Сега сме в хотел във Варна, миналата година бяхме в Несебър, през 2017-та в Слънчев бряг. Били сме и на Златни пясъци и в Албена. Важното е наблизо да има казино“, смее се Шакед.

В Израел казината са забранени и не е тайна, че голяма част от стотиците хиляди еврейски туристи, които през последните години посещават България, идват тук предимно, за да залагат. Те са доволни от ниските цени у нас и не крият, че животът в Израел е поскъпнал значително през последните пет години.

Както е известно израелците имат сантимент към България, тъй като тя е единствената държава в Европа, която по време на Втората световна война спаси 48 000 евреи и не изпрати нито един български евреин в нацистките лагери на смъртта. На фона на редица антисемитски прояви в много европейски страни България е пример за религиозна и етническа толерантност и отношенията между България и Израел традиционно са много топли.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите у нас също прогнозираха, че инцидентът в Слънчев бряг няма да доведе до отлив на израелски туристи.

Две основни групи туристи идват от Обетованата земя - младежи, които си падат по нощния живот и идват тук за десетина дни заради евтиния алкохол и туристи на средна възраст или пенсионери, които посещават казината. Заради техните предпочитания през последните една-две години дори някои хотели специално отвориха казина.

Израелците са по-специфични клиенти. Те предпочитат да пътуват организирано и залагат на опцията all inclusive, като не са склонни да харчат извън казината. Почти не ходят на плаж, предпочитат шопинга и по традиция обожават да се пазарят. Израелските туристи са доста шумни, но за разлика от англичаните и руснаците не се наливат с алкохол от сутрин до вечер и никога първи не налитат на бой. 

Тези, които идват основно, за да играят в казината обикновено си правят дълги уикенди - кацат в сряда през деня или вечерта и си тръгват в неделя.

Преди дни израелският посланик в София Ирит Лилиан каза, 280 000 израелци са посетили България през 2018 г.

Отчитаме 31,8 на сто увеличение на израелските туристи за периода януари-май 2018 г. спрямо същия период на миналата година, като общо посещенията надвишават 73 000, добави и министърът на туризма Николина Ангелкова. За последните десет години броят на израелските туристи в България е нараснал с почти 90 на сто от 97 000 туристи през 2008 г. до над 178 000 гости през 2016 г. и повече от 208 000 посетители за 2017 г.,

Днес мобилни групи на Министерството на туризма направиха проверка в несебърския хотел, откъдето по брутален начин преди седмица бяха изгонени израелски туристи. Спешната инспекция е разпоредена от министъра на туризма Николина Ангелкова, след като се появиха кадри и видео за конфликта в хотела, съобщиха от министерството. Заедно с експертите на Министерството на туризма в хотел "Бест Уестърн Плюс Премиум Ин“ са и били представители на Комисията за защита на потребителите.

На място експертите са установили, че конфликтът и разговорът на висок тон е започнал заради желание на четирима туристи - две жени и две деца да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 ч. и отказ на хотела да го стори преди 14 ч. На място е бил и представител на туроператора и гостите вече са настанени в друг хотел.

Представителите на държавата са проверили детайлно документите по резервацията на туристите и твърдо са настояли, че професионализмът изисква уважително отношение към туристите - български или чуждестранни, независимо от ситуацията. Що се отнася до документите за категоризация на хотела - при проверката не са установени нарушения.

"Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това", коментира Ангелкова.

Лек спад на израелските туристи имаше след атентата на 18 юли 2012 г. на летище Сарафово срещу автобус с евреи, като 7 души загинаха, а над 30 бяха ранени.