Израелски министър нападна Бела Хадид

Свят
17:10 - 25 Август 2023
5085
Израелски министър нападна Бела Хадид

Израелският крайнодесен министър на националната сигурност нападна супермодела Бела Хадид заради критиките към неотдавнашните му пламенни телевизионни забележки за палестинците в окупирания Западен бряг, предава "Асошиейтед прес".

В интервю по-рано тази седмица за израелския Канал 12 след две смъртоносни палестински атаки срещу израелци в окупираната територия, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заяви, че правото му на свобода на движение като еврейски заселник надделява над същото право на палестинците

„Моето право, правото на жена ми и децата ми да се движат из Юдея и Самария, е по-важно от свободата на движение за арабите“, каза Бен-Гвир по телевизията в сряда, използвайки библейското име на Западния бряг.  „Правото на живот е преди свободата на движение.“

Изявлението му предизвика широка критика, тъй като коментаторите го възприеха като доказателство за твърденията, че Израел се превръща в система на апартейд, която се стреми да запази еврейската хегемония от река Йордан до Средиземно море.

Белла Хадид, световноизвестен супермодел и инфлуенсър в социалните мрежи, чийто баща е палестинец, сподели откъс от интервюто на Бен-Гвир със своите 59,5 милиона последователи в Instagram в четвъртък, като написа: „На никое място, по никое време, особено през 2023 г. не трябва един живот да бъде по-ценен от чуждите. Особено просто заради тяхната етническа принадлежност, култура или чиста омраза."

Тя също така публикува видео от водещата израелска правозащитна група B'Tselem, показващо израелски войници в град Хеброн в южната част на Западния бряг, които казват на жител, че на палестинците не е разрешено да ходят по определена улица, защото тя е запазена за евреи.

 Бен-Гвир отговори гневно в петък на публикацията на Хадид. „Каня ви в Кирят Арба, за да видите как живеем, как всеки ден евреи, които не са направили нищо лошо на никого в живота си, биват убивани тук“, написа той в X, известен преди като Twitter. Бен-Гвир живее в селището Кирят Арба близо до Хеброн, най-големият палестински град.

По-рано тази седмица палестински въоръжени мъже откриха огън по израелска кола близо до Хеброн, като убиха израелска жена и раниха сериозно шофьора.  Това нападение беше извършено само няколко дни след като палестинска стрелба уби баща и син израелци в северния палестински град Хавара.

„Така че да, правото на мен и моите събратя евреи да пътуваме и да се прибираме безопасно у дома по пътищата на Юдея и Самария надделява над правото на терористите, които хвърлят камъни по нас и ни убиват“, написа той в отговор на критиките на Белла Хадид.