Израелските сили ликвидираха палестинец в Западния бряг

Свят
12:42 - 04 Август 2023
1388
Израелските сили ликвидираха палестинец в Западния бряг

Израелските сили застреляха 18-годишен палестинец по време на нападение в окупирания Западен бряг в петък, съобщи палестинското здравно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Израелските военни съобщиха, че военните са открили огън по палестинци, които са стреляли и хвърляли експлозиви, както и камъни по войските, действащи около северния град Тулкарм на Западния бряг. Съобщено е че един цивилен е бил ранен.

Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия съобщи, че Махмуд Абу Саан е бил прострелян в главата в Тулкарм по време на военна операция в близкия бежански лагер, която е довела до сблъсъци с палестинците.

Около 40 700 палестинци са регистрирани в Агенцията на ООН за палестинските бежанци в два лагера в района на Тулкарм. Те са бежанци или потомци на такива, които са били принудени да напуснат домовете си по време на войната от 1948 г.

Насилието на Западния бряг се влоши през последните 15 месеца на фона на засилени израелски нападения, палестински атаки и ярости срещу еврейските заселници в палестински села.

Ислямисткото движение Хамас, което управлява блокираната Газа, оплака Абу Саан, но не го обяви за свой член. "Нашият народ ще продължи своята революция, докато окупацията приключи", се казва в изявление.

Израел окупира Западния бряг, сред териториите, които палестинците искат за независима държава, във война в Близкия изток през 1967 г. Тя продължава да строи еврейски селища - нещо което повечето държави смятат за незаконно.