Израелските сили настъпват на север и юг в Газа

Свят
15:25 - 13 Май 2024
1075
Израелските сили настъпват на север и юг в Газа

Израелските сили навлязоха дълбоко в руините на северния край на Газа, за да си възвърнат район, в който твърдяха, че са победили "Хамас" преди месеци, съобщава "Ройтерс".

Междувременно в противоположния край на анклава танкове и войски настъпиха през магистрала към Рафах.

Докато някои от най-интензивните боеве от седмици насам се водят както в северния, така и в южния край на Газа, стотици хиляди палестинци отново бягат в търсене на убежище, а хуманитарните организации предупреждават, че хуманитарната криза може рязко да се влоши.

Израел определи завръщането на силите си на север, откъдето изтегли по-голямата част от войските си преди пет месеца, като част от етапа на "прочистване" с цел предотвратяване на завръщането на бойци и посочи, че подобни операции винаги са били част от плана му. Палестинците твърдят, че необходимостта от продължаването на сраженията сред разрушенията от предишни битки е доказателство, че военните цели на Израел са непостижими.

В Джабалия - най-големият от осемте лагера в Газа, построен преди 75 години за палестински бежанци от сегашен Израел - танкове се насочиха към сърцето на областта. Жителите разказаха, че танкови снаряди са поразили центъра на лагера и въздушните удари са унищожили няколко къщи.

Израелските войски искат да ликвидират групировката "Хамас", която обяви, че се е ангажирала с унищожаването на Израел. Тя нахлу в Израел на 7 октомври, уби 1200 души и взе повече от 250 заложници.

Броят на палестинските жертви във войната вече надхвърли 35 000 души.

Здарвните власти в Газа обаче се опасяват, че под развалините има още много тела. Боевете опустошиха крайбрежния анклав и го тласнаха към тежка хуманитарна криза. Днес Министерството на здравеопазването в Газа предупреди, че медицинската система е пред колапс поради недостиг на гориво за захранване на генератори и линейки.

Палестинските здравни служители съобщиха, че досега са открили 20 тела на палестинци, убити при снощните въздушни удари срещу Джабалия. Десетки пък са били ранени.

В противоположния край на Газа - в Рафах, срещу границата с Египет - Израел ожесточи въздушните и наземните атаки в източните райони на града. При нападението загинаха хора в бразилския квартал.

Миналата седмица Израел нареди на жителите да напуснат източната част на града, а през последните дни разшири тази заповед до централните райони. Това принуди стотици хиляди хора, повечето от които вече са разселени, да бягат в търсене на ново убежище.

Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA) в Газа изчисли, че около 360 000 души са напуснали южния град, откакто израелската армия даде първата си заповед за евакуация преди седмица.