Израелските сили заловиха около 100 бойци на Хамас в болница в Газа

Свят
15:12 - 28 Октомври 2024
1555
Израелските сили заловиха около 100 бойци на Хамас в болница в Газа

Израелски войници заловиха около 100 заподозрени бойци на "Хамас" по време на нападение в болница Камал Адуан в северната част на Газа, съобщиха в понеделник израелската армия, цитирана от "Ройтерс".

Здравните власти в Газа и Хамас отрекоха каквото и да било присъствие на бойци в болницата, която израелските сили щурмуваха в петък и напуснаха в събота.

"Войниците задържаха приблизително 100 бойци от комплекса, включително терористи, които се опитаха да избягат по време на евакуацията на цивилни. В болницата те откриха оръжия, средства за тероризъм и разузнавателни документи", казаха военните.

Министерството на здравеопазването на Газа каза, че войските са задържали десетки мъже медицински служители и са нанесли щети на болницата, която едва функционира след тежките израелски нападения в района.

"Няколко от напълно идентифицираните терористи се маскираха като медицински персонал, така че нямахме друга алтернатива, освен да проверим и него", каза военен служител пред журналисти на онлайн брифинг.

Кадри, разпространени от министерството на здравеопазването на Газа в събота показват щети на няколко сгради след изтеглянето на израелските сили.

Военният служител каза, че войските са причинили ограничени щети на болницата, когато са влезли в нея и че войниците също е трябвало да унищожат това, което той описва като оборудване с "двойна употреба", като кислородни резервоари, които, ако бъдат взривени, биха могли да причинят щети на болницата.

Медицинският персонал отказа да евакуира болницата или да остави пациентите си без надзор. Стотици разселени палестинци също са се укриват там.

"Евакуираха всички, които се приютяваха тук... Разделиха мъжете от жените и направиха две опашки, беше много унизително за нашите мъже, тъй като ги взеха без дрехи, без нищо", каза Мейсун Алиан, болнична сестра.

Военният служител каза, че арестуваните заподозрени мъже от "Хамас" са били съблечени, за да бъдат проверени за оръжие. "След като ги проверихме, ние ги снабдихме с дрехи", каза той.

Медиците от Газа казаха, че най-малко две деца са загинали в отделението за интензивно лечение, след като израелски огън удари генераторите и кислородната станция в съоръжението в петък.

Военните казаха, че цивилните в болницата са в безопасност, въпреки тежките боеве в близост до комплекса. На болницата са осигурени гориво, медицинско оборудване и снабдяване с електричество и кислород, се казва в съобщението.