Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Свят
11:57 - 17 Май 2024
1365
Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха наяве тази седмица, след като министърът на отбраната публично поиска ясна следвоенна стратегия за Газа от премиера Бенямин Нетаняху, предава "Ройтерс".

Коментарите на министъра на отбраната Йоав Галант, който каза, че няма да се съгласи да създаде военно правителство в анклава, отразяват нарастващото безпокойство в системата на сигурността от липсата на указания от Нетаняху кой ще бъде оставен да управлява Газа, когато боевете спрат.

Те също така извадиха наяве острото разделение между центристките бивши армейски генерали в кабинета Бени Ганц и Гади Айзенкот, които подкрепиха призива на Галант, и крайнодесните националистически религиозни партии, водени от министъра на финансите Бецалел Смотрич и министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир осъдиха коментарит му.

Миналата година Галант поведе бунт срещу Нетаняху заради плановете за намаляване на правомощията на съдиите. В отговор на това, Нетаняху първоначално уволни Галант, но по-късно отмени решението си, след като то разгневи армията и предизвика масови протести в Израел и Чужбина. 

"Това не е начин да се води война", беше заглавието на десният таблоид "Израел Тудей" в изданието си от четвъртък, придружено със снимка на Нетаняху и Галант, обърнати в различни посоки.

Освен разбиването на "Хамас" и връщането на около 130 заложници, все още държани от ислямисткото движение, Нетаняху не е формулирал никаква ясна стратегическа цел за края на кампанията, която уби около 35 000 палестинци и остави Израел все по-изолиран в международен план.

Въпреки това, подкрепен от Бен-Гвир и Смотрич, които са гласовити поддръжници на движението на заселниците на Западния бряг, Нетаняху отхвърли всякакво участие в управлението на следвоенната Газа от страна на палестинската власт, създадена съгласно временните мирни споразумения от Осло преди три десетилетия и обикновено възприемана в международен мащаб като най-легитимният палестински управляващ орган.

Нетаняху досега се придържа към обещанието си за пълна победа над "Хамас". След това Газа може да бъде управлявана от "цивилна администрация, различна от "Хамас", с израелска военна отговорност, обща военна отговорност", каза той в интервю за телевизия CNBC в сряда.

Израелски официални лица казаха, че лидери на палестински кланове или други фигури на гражданското общество може да бъдат вербувани, за да запълнят празнотата,  но няма доказателства, че такива лидери са били намерени и нито една приятелска арабска страна не е предложила да помогне.

"Възможностите от страна на Израел са или да прекратят войната и да се оттеглят, или да установят за всички намерения и цели военно правителство там и да контролират цялата територия за кой знае колко време, защото след като напуснат даден район, "Хамас" ще се появяват отново", каза Йоси Мекелберг, сътрудник в програмата за Близкия изток и Северна Африка в Chatham House.

Отказът на Галант да обмисли каквато и да е форма на постоянно военно управление отразява материалните и политическите разходи за операция, която може да претовари болезнено армията и икономиката.

Yedioth Ahronoth, най-тиражният вестник в Израел, цитира поверителна оценка от министерството на отбраната в петък, която оценява разходите за поддържане на военно управление в ивицата Газа на около 5,43 милиарда долара годишно, в допълнение към разходите за възстановяване. Изискванията за допълнителни войски биха оттеглили силите от северната граница с Ливан, както и от централен Израел и означават рязко увеличаване на изискванията за резервистите, се казва в съобщението.

Поемането на пълен контрол над Газа ще изисква най-малко четири дивизии или около 50 000 войници, каза Майкъл Милщайн, бивш офицер от разузнаването и един от водещите специалисти на Израел по "Хамас".