13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Според ООН избягалите от града приближават 700 хиляди души

Свят
11:47 - 17 Май 2024
989
13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Външните министри на 13 държави предупредиха с писмо Израел да не предприема мащабно военно настъпление в южния град Рафах в Ивицата Газа.

Писмото с дата 15 май е подписано от всички страни от Г-7 без САЩ, които са най-големият съюзник на Израел, но също изразяват сериозна загриженост за офанзивата в Рафах. Другите подписали са Австралия, Дания, Финландия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея и Швеция, съобщи германският вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от БТА.

В писмото, редом с потвърждаването на правото на Израел да се защитава и осъждането на "Хамас", се говори за опустошителна и задълбочаваща се криза в Газа. Призовава се за отваряне на всички пунктове за помощи, включително граничния пункт "Рафах" на границата с Египет, който израелската армия овладя миналата седмица.

Според ООН избягалите от Рафах приближават 700 хиляди души. Преди Израел да започне операцията си в части от града, там се намираше около половината население на Ивицата Газа - между 1 и 1,5 милиона души.

Обвинявайки Израел, че се стреми да „унищожи живота на палестинците и да ги изтрие от лицето на земята“, Южна Африка поиска в четвъртък от Международния съд на ООН да нареди на страната да прекрати не само военната си операция в Рафах, но и цялата си кампания срещу терористичната организация "Хамас" в Ивицата Газа.

По време на два часа и половина спорове 7-членният екип от южноафрикански и международни адвокати и юристи многократно се опита да окаже натиск върху съда да разпореди прекратяване на операциите на Израел срещу "Хамас". Юристите заявиха, че Израел е пренебрегнал предишни съдебни разпореждания, и намекнаха, че съдът ще изглежда безполезен, ако не предприеме действия, предаде The Times of Israel.

Изслушванията в Международния съд бяха свикани, след като Южна Африка поиска от съда спешни мерки за защита на Рафах. Преди това страната твърдеше, че Израел извършва геноцид срещу палестинците в крайбрежния анклав.