Изслушват Блинкън за Афганистан до дни

Държавният секретар на САЩ отговаря за изтеглянето на войските пред Конгреса

САЩ
06:51 - 07 Септември 2021
2226
Изслушват Блинкън за Афганистан до дни

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се яви пред комисията по външни отношения на Сената във вторник, 14 септември, за да свидетелства за изтеглянето от Афганистан. Това е първото планирано публично изслушване с представители на администрацията от края на миналия месец, когато администрацията на президента Джо Байдън беше изненадана от бързия срив на афганистанското правителство и настъпването на талибаните в Кабул.

Блинкън е единственият свидетел, изброен в момента за изслушването, а говорителят на председателя на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес не е отговорил на въпрос ще се призоват ли за изслушване други служители на администрацията.

Съобщението идва на фона на разкритията, че поне четири самолета на летище в Северен Афганистан не са в състояние да напуснат страната от дни.

Двама американски министри са на дипломатическа совалка заради Афганистан. Блинкън пристигна Катар, а американският министър на отбраната на Съединените щати Лойд Остин ще посети Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и Кувейт.