Изслушват Гълъб Донев в НС за Шенген (НА ЖИВО)

Служебният премиер недоумява защо Нидерландия и Австрия ни отрязаха, след като лично проверили границата и реформите ни

Свят
14:45 - 09 Декември 2022
1392
Изслушват Гълъб Донев в НС за Шенген (НА ЖИВО)

Депутатите привикаха на изслушване служебния премиер Гълъб Донев Дебати относно неподкрепата на Нидерландия и Австрия за присъединяването ни към Шенгенското пространство.

"Това води до провал на преговорите за присъединяване и относно плана на правителството за изпълнение на препоръките, отправени от ЕК и заложени в Доклада за върховенството на правото от 2022 г. от 13.07.2022 г.", отбелязват депутатите от ПП в мотивите си за изслушването на Донев ден след ключовото решение в Брюксел. 

Да ги представи пред трибуната застана Настимир Ананиев, който отбеляза като сериозна пробойна за България и ЕС окаяното състояние на оградата по границата с Турция. 

Премиерът Донев все пак уточни, че се чака заседанието на Евросъвета идната седмица, за да се види дали там ще се проведе дебат за присъединяването на България в Шенген. 

"Възможни са различни варианти - засега успяхме да избегнем най-неблагоприятния и задачата пред нас е да постигнем най-благоприятния. Ще се въздържа от оценка на решението на Нидерландия и Австрия", уточни той. И напомни, че техническите изисквания към България са изпълнени още от 2011 г. 

Той заяви, че служебното правителство у нас, както и властта в Румъния са изискали сами проверки от представители на ЕК и конкретно от холандски и австрийски представители. Общо 17 експерти от 12 страни-членки, както и петима експерти от ЕК, и представители от Европол, Фронтекс и други европейски агенции и звена, са участвали в голямата проверка между 9 и 14 октомври у нас. И са заявили категорично, че България отговаря ефективно на миграционния натиск. 

През ноември пък у нас са идвали холандски представители, които са проверили механизмите за опазване на границата и издаването на визи у нас. А отделна инспекция е имало и от австрийското посолство у нас - отново с положителен резултат, твърди Донев. 

"Становището на ЕП също е недвусмислено", добави той пред депутатите. "Още през 2019 г. ЕК излезе с ясно становище, че България е покрила шестте основни критерия по Механизма за сътрудничество и проверка и повече доклади не се налагат", каза още премиерът. А положителното становище е потвърдено и през 2022 г. с обзор на постиженията на Хърватия, Румъния и България по въпроса.