Изтегляме посланика си от Скопие?

Ангел Ангелов извикан на консултации в София, остава тук, докато отношенията със Северна Македония се нормализират

Свят
02:18 - 26 Януари 2023
5566
Изтегляме посланика си от Скопие?

България може да спре изпълнението на междуправителствени проекти заради нарушаването на правата на българите в Северна Македония, заяви министърът на външните работи Николай Милков. В сряда той бе изслушан на закрито заседание на парламентарната комисия по външна политика, след като в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб “Цар Борис Трети“ Християн Пендиков.

Външният министър Николай Милков и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов

"Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество. Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпроса за екопътека на планината Беласица в момента, в който Пендиков лежи в болницата. Това просто би било цинизъм“, каза Милков. Според него подобни проекти би трябвало да бъдат преоценени.

“Ние даваме приоритет в момента на проекти, които са свързани с изпълнение на ангажимените - защита на правата на българските граждани и съответно на тези, които са с българско национално самосъзнание. България може да стопира някои проекти междуправителствени, ако те не изпълнят нашите изисквания. Напълно е възможно“, добави той.

Външно министерство извика посланика ни в Скопие Ангел Ангелов за консултации в София и ще остане тук, “докато видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно. Ако не видим, ще остане доколкото е необходимо", каза Милков.

Посланикът ни в Северна Македония Ангел Ангелов каза от своя страна, че там има опит случаят да се представи по различен начин. “Ние сме много учудени, меко казано, от разпосочното говорене в Република Северна Македония, на институциите на РСМ. Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нападение, предизвикано от омраза, и вчера вечерта зам.-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква телевизионна емисия и да говори, че Християн бил нападнат, защото имало сблъсък на наркодилъри. И това цялото било престъпна дейност”, каза Ангел Ангелов.

Вчера македонският премиер Димитър Ковачевски каза, че осъжда “всички, които предизвикват безредици и правят провокации, за да накърнят отношенията с източната ни съседка“. “Институциите трябва да действат съгласно закона за всички, които разпространяват провокации и искат да нарушат отношенията в държавата и между страните в региона“, каза той.

"Процесът на присъединяване към Европейския съюз е дефиниран в преговорната рамка, а една от основите за присъединяване към ЕС са добросъседските отношения, което означава, че институциите комуникират по начин, който осигурява достойна и функционална комуникация между двете държави. Всички, които не искат да ни видят като член на ЕС и правят провокации, го правят точно за това. Такива има у нас, но и в България. Страната ни ще предотврати и ще използва всички механизми на системата, за да не се случи подобно нещо в бъдеще на човек, независимо от коя държава идва", посочи Ковачевски.

Извършителите на побоя на Християн Пендиков все още не са установени.