Изтезаван ли е в Китай българинът Михаил Чапразов?

Синът на големия актьор Андрей Чапразов разиграва българското посолство в Пекин и ту иска да се върне в България, ту отказва помощ от мисията

Общество
11:21 - 09 Юли 2022
16734
Изтезаван ли е в Китай българинът Михаил Чапразов?

Казусът със сина на големия актьор Андрей Чапразов - Михаил, за когото Lupa.bg съобщи, че е бит и малтретиран по собствените му думи от китайската си съпруга и семейството й в Поднебесната империя, се оказа доста заплетен. След като вчера писателят и сценарист Милена Фучеджиева публикува във фейсбук призив българското посолство в Пекин и компетентните институции да окажат съдействие на Михаил и да му помогнат да се върне в България, защото той се оплаква от тормоз и насилие, днес истината се оказа по-различна.

От Консулската служба на дипломатическата ни мисия в китайската столица изпратиха официален отговор до Милена Фучеджиева и обясниха, че те са били информирани за казуса от самия Михаил Чапразов и нееднократно са му предлагали помощ, оказвали са му съдействие за закупуване на самолетни билети до България и са организирали връщането му, като в последния момент той е отказвал да се върне. В социалните мрежи познати на сина на актьора дадоха и малко повече подробности, като от тях стана ясно, че през последните пет години той буквално е разигравал посолството и свои познати, като ту е твърдян, че е тормозен и иска да се върне в България, ту отказвал да се качи на самолета за София и уверявал, че се е разбрал с жена си.

Михаил Чапразов заедно с китайската си съпруга

Ето и отговора на Консулската служба към българското посолство в Пекин:

"Здравейте г-жо Фучеджиева,

Във връзка с вашия сигнал относно казуса на г-н Чапразов, бихме искали да Ви уведомим за следното:
Посолството на Република България в Пекин е запознато със случая на г-н Чапразов и е в непрекъснат контакт с него. Образувана е преписка по случая, а МВнР на Република България е уведомено по надлежният ред.

През ноември 2021 г., бе изпратена нота до местното МВнР, с копие до офиса за Външни връзки и Службата за обществена сигурност на гр. Циндао, с която се отправи молба за проверка на сигнала и оказване на съдействие по разрешаване на проблема, както и даване на постоянен телефонен достъп на г-н Чапразов до посолството, както и да се получи пълна, точна и обективна информация по случващото се, респективно да се защити интересът и правата на българския гражданин.

Въпреки, че от китайска страна бе отговорено, че домашно насилие не е било установено посолството предприе мерки по организиране завръщането на г-н Чапразов в България, отново в координация с местното МВнР и органите за сигурност. Бе координирано вземането на PCR-тест, което е задължително условие авиолиниите да качат съответния пътник. След като цялата организация бе направена успешно г-н Чапразов лично отказа да се завърне в България под претекст, че отношенията със съпругата му са се нормализирали и той жела да остане в Китай. Въпреки неколкократните опити да го убедим да промени позицията си, той отказа да го направи.

В следствие на създалата се ситуация дълго време г-н Чапразов не бе споделял за проблеми. Заявяваните от скоро бяха свързани с молба някой от посолството да пътува до адреса му на местоживеене, което отчитайки обективната КОВИД-ситуация в страната, с регулярни локдауни на различни градове и райони и забрана за напускане на Пекин, 2 седмици карантини при напускане и влизане в столицата, физически бе невъзможно.

В заключение, моля да отчитате, че посолството продължава да бъде в постоянен контакт с него и в готовност за оказване на поредно съдействие за прибирането му в България. Можем отново да съдействаме за закупуване на самолетни и да координираме с местните власти безпрепятственото му напускане на страната, но всичко това трябва да бъде категорично заявено и адресирано до нас лично от г-н Чапразов.

С уважение към изложеното от вас, моля да отчитате, че ни е крайно неприятно, че в групата, която създават се правят негативни коментари по отношение на посолството, което не считаме за коректно. Коментарите по никакъв начин не кореспондират с действителната ситуация. Посолството не е оставило не защитени интересите на българския гражданин, напротив прави всичко възможно той да получи необходимото внимание и помощ. В тази връзка моля за вашето съдействие за успокояване на ситуацията, което ще бъде в полза на всички нас. Предоставям за тази цел и мобилния си телефон за връзка при необходимост.

С уважение,
Иван Табаков – завеждащ консулска служба
+86 186 1095 7833 (също и WeChat)"


Самият Михаил Чапразов се включи с коментар под писмото на консула, публикувано от Милена Фучеджиева. Той продължава да твърди, че е държан в плен в къщата на жена си и е малтретиран от нея и от семейството й. Негови познати го съветват или да се върне в България, като за това ще получи помощ от българското посолство в Пекин, или да спре да се оплаква и да ангажира хората с проблемите си.