ИЗВЪНРЕДНО: Цирк „Тръмп” прибра шатото: Байдън спечели

Демократическата партия взе 20-те електорални гласа и от Пенсилвания, Доналд загуби битката

Ексклузивно
18:30 - 07 Ноември 2020 (обновена)
12087
ИЗВЪНРЕДНО: Цирк „Тръмп” прибра шатото: Байдън спечели

Джоузеф Робинет "Джо" Байдън е новият американски президент. Новината дойде след финалното преброяване на гласовете в ключовия Пенсилвания. Байдън е 46-ят държавен глава на САЩ, който ще встъпи в длъжност през януари в тандем с първата жена вице в историята Камала Харис. Така той пък става най-възрастният държавен глава от 4 юли 1776-а. 

"Америка, за мен е чест, че избра мен да водя нашата велика страна. Работата пред нас ще е тежка, но обещавам: Ще бъда президент за всички американци, независимо от това дали сте гласували за мен, или не. Ще запазя доверието, което ми гласувахте", написа Байдън минути след обявяването му за победител.

Той събра 273 вота от Електоралната колегия, 20 от които дойдоха от Пенсилвания, която продължава да брои бюлетини, пратени по пощата. Процесът в щата се точеше в последните 3 дни, докато екипът на Тръмп непрекъснато сезираше съдилищата и в Джорджия, и в Мичиган, и в Уисконсин заради нарушения на изборния процес и броенето на протоколите, добавянето на бюлетини. 

Според Асошиейтед прес Байдън има 284 електорални гласа, като се добавя и Аризона, където преброяването не е приключило. Тръмп остава засега с 214 гласа, но се очаква окончателно да е загубил и Невада. Вероятно от последните щати само Северна Каролина остава оцветена в червено.

Малко преди новината на деня, Избирателната комисия обяви, че няма нито един доказан сигнал за нарушения и не може да се организира повторно преброяване.

Очаква се Байдън да направи първото си обръщение към американската нация по-късно тази вечер, като от неговия щаб твърдят, че той ще се опита да помири републиканци и демократи в името на бъдещето на Америка. Намек за това е и изречението му от тази сутрин: "Сметките не са просто сметки. Зад тях стоят избиратели, мъже и жени, упражнили фундаменталното си право на глас и този глас трябва да бъде чут".

Байдън бе сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ от 1973 до 2009 г. На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност.