ИЗВЪНРЕДНО: Излязоха подробности за преговорите в Беларус (ВИДЕО)

Свят
12:50 - 04 Март 2022
9154
ИЗВЪНРЕДНО: Излязоха подробности за преговорите в Беларус (ВИДЕО)

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Алексей Арестович разкри подробности от преговорите между Украйна и Русия, чийто втори кръг се състоя вчера на беларуска територия.  Според Арестович руснаците постепенно намаляват изискванията.

"Те спряха да говорят за денацификация и така нататък. И заговориха за... статут на необвързаност, за неутрален статут на страната. Ставаше дума за предотвратяване на разполагането на определени видове оръжия в Украйна", обяви той. 

По думите му това означавало, че Москва е осъзнала, че няма да може да постигне политическите си цели с военни средства. 

„Има само едно теоретично споразумение, постигнато вчера - за предоставяне на хуманитарна помощ и хуманитарни коридори на обсадените градове в Украйна, градове, пострадали от руската инвазия“, каза той и добави, че това споразумение ще бъде подкрепено от международната общност", добавя още украинският представител пред медиите там, цитиран от агенция "УНИАН". 

Третият кръг от руско-украинските преговори се планира да се проведе възможно най-скоро, а вчера Зеленски отправи апел към Владимир Путин за разговор очи в очи.